Úvod » Bylinky a jejich použití » Ostružina list

Bylinky a jejich použití / Ostružina list

 

 

K čemu jsou dobré listy z ostružin?

Ostružník je keř, který dává výborné plody, které jsou plné vitamínu C. Málokdo však tuší, jaký poklad se ukrývá v samotných listech. Můžeme si je nasušit a uvařit si z nich výborný a zdravý čaj.

Léčivá síla listů z ostružiníku

Ostružiník křovitý je vytrvalý a popínavý keř, který se v přírodě vyskytuje v různých křížencích. Na ostružiny narazíme prakticky všude. Objevují se v lesích i podél cest, často je pěstujeme i na zahradě. Plody ostružin jsou velmi chutné a zdravé, využít však můžeme také léčivé síly listů a květů. Syrové i sušené listy se používají v lidovém léčitelství, zejména při léčbě chronických zánětů střev.

Listy ostružníku v sobě uchovávají třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny a silici. Dohromady mají tyto látky velmi pozitivní účinky na náš organismus. Sbírají se mladé listy v době před rozkvětem, ideálně v období květen – červen. Ihned po sběru se suší při teplotách do 40 °C. Do čajových směsí se suší po zavadnutí, které by mělo trvat několik dní. Jde o takzvanou fermentaci, kdy list po ztmavnutí začne příjemně vonět. Listy se po usušení uchovávají v papírových obalech, nejlépe na suchém místě. Je třeba je chránit před světlem a vlhkostí.

V léčitelství se listy ostružníku používají jako kloktadlo, působí proti kašli, staví krvácení a dezinfikují močové a trávicí ústrojí. Ve formě koupelí mají skvělé účinky při kožních problémech (ekzémy, záněty a zanícené rány). Můžete si připravit nálev nebo odvar. Listy ostružníku se obvykle podávají ve směsích s dalšími bylinkami. Čaj z listů má močopudné a zklidňující účinky. V potravinářském průmyslu se používají fermentované listy, které tvoří výborný čajový nápoj.

 


skladem novinka akce

naše cena 0,40 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

N2JjZWM5Z