ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Čaj černý
Černý čaj patří mezi neznámější čaje vůbec. V Evropě byl po dlouhou dobu jediným známým čajem, všechny ostatní ztrácely po cestě lodí aroma a barvu. Díky fermentaci je „zakonzervován“ a snadno přečká velmi náročný transport. Díky fermentaci obsahuje hodně kofeinu, o hodně víc, než ostatní čaje. Díky tomu vyniká povzbudivými účinky a obsahem vitamínu B. Černý čaj plnohodnotně nahradí šálek kávy, navozuje lepší náladu a také srovnává žaludeční problémy. Díky vysokému obsahu kofeinu není vhodný pro těhotné a kojící ženy a děti.
Pro výrobu černého čaje se podáví specifická oxidace polyfenolů. Aby mohl proběhnout chemický proces, musí čajové lístky být mechanicky poškozené. Díky tomu se z jejich buněk uvolňuje šťáva, která fermentaci katalyzuje. Fermentaci ukončí sušení při 80 °C.
Černý čaj je podobně jako zelený podrobován mnoha studiím. Má pozitivní účinky na zdraví. Obsahuje 400 různých látek, mezi kterými najdeme kofein, polyfenoly, flavanoly, flavonoidy, vitaminy C, B, A a K. Dále jsou v něm uchovány minerální látky, enzymy a stopové prvky. Hlavní účinnou látkou je tein. Tein se do nálevu uvolňuje prvních 30 vteřin a jeho účinky jsou následující.
Povzbuzuje nervový systém
Odstraňuje únavu a nespavost
Pomáhá při střevních potížích a bolestech žaludku
Stimuluje metabolismus a zlepšuje soustřední
Snižuje hladinu glukózy v krvi
Má antioxidační účinky
Příprava černého čaje není nikterak složitá a zvládne to každý. Sáček nebo sypaný čaj zalijeme vroucí vodou a necháme krátce louhovat. Záleží na tom, jak silný čaj chcete mít. Stačí louhovat opravdu jen krátce, maximálně 6 minut. K dochucení se hodí cukr, med či mléko a citron.
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz