ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Ostružina list
Ostružník je keř, který dává výborné plody, které jsou plné vitamínu C. Málokdo však tuší, jaký poklad se ukrývá v samotných listech. Můžeme si je nasušit a uvařit si z nich výborný a zdravý čaj.
Ostružiník křovitý je vytrvalý a popínavý keř, který se v přírodě vyskytuje v různých křížencích. Na ostružiny narazíme prakticky všude. Objevují se v lesích i podél cest, často je pěstujeme i na zahradě. Plody ostružin jsou velmi chutné a zdravé, využít však můžeme také léčivé síly listů a květů. Syrové i sušené listy se používají v lidovém léčitelství, zejména při léčbě chronických zánětů střev.
Listy ostružníku v sobě uchovávají třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny a silici. Dohromady mají tyto látky velmi pozitivní účinky na náš organismus. Sbírají se mladé listy v době před rozkvětem, ideálně v období květen – červen. Ihned po sběru se suší při teplotách do 40 °C. Do čajových směsí se suší po zavadnutí, které by mělo trvat několik dní. Jde o takzvanou fermentaci, kdy list po ztmavnutí začne příjemně vonět. Listy se po usušení uchovávají v papírových obalech, nejlépe na suchém místě. Je třeba je chránit před světlem a vlhkostí.
V léčitelství se listy ostružníku používají jako kloktadlo, působí proti kašli, staví krvácení a dezinfikují močové a trávicí ústrojí. Ve formě koupelí mají skvělé účinky při kožních problémech (ekzémy, záněty a zanícené rány). Můžete si připravit nálev nebo odvar. Listy ostružníku se obvykle podávají ve směsích s dalšími bylinkami. Čaj z listů má močopudné a zklidňující účinky. V potravinářském průmyslu se používají fermentované listy, které tvoří výborný čajový nápoj.
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz