Úvod » Bylinky a jejich použití » Yzop lékařský

Bylinky a jejich použití / Yzop lékařský

 

Už název této zajímavé a velmi cenné bylinky je velmi pozoruhodný. Jedná se pravděpodobně o jedinou rostlinu, která v češtině začíná na tvrdé y. Z toho důvodu zřejmě o yzopu už slyšela většina z nás – ale víme, jak vlastně vypadá a k čemu se využívá? Pojďme si jej představit trochu blíže.

 

Základní popis – jak jej poznáme?

 

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) je původem středomořský polokeř z čeledi hluchavkovitých, což je botanická čeleď zahrnující celou řadu jiných léčivých rostlin. Z našich českých záhonků dobře známe třeba mátu, dobromysl, tymián či mateřídoušku. Yzop lékařský ve volné přírodě nalezneme na suchých a prosluněných stanovištích, takže pokud se rozhodneme pro jeho pěstování na zahrádce, měli bychom mu nabídnout podobné prostředí. Do zahrádek je velmi vhodný, neboť kromě své léčivé a dekorativní funkce je rovněž důležitou medonosnou rostlinou.



Asi metr vysoká rostlina



Yzop dorůstá asi metru do výšky, lodyha je pokryta úzce kopinatými drobnými listy. Od července do září vykvétá modrofialovými květy s nápadnými pysky, z nichž dolní je výraznější. Daleko z koruny vyčnívá nápadná čnělka a tyčinky.

 

Využití v léčitelství je rozličné

 

Druhové jméno „lékařský“ nenese yzop samozřejmě náhodou. V tradiční lidové medicíně jsou již po staletí známy a využívány jeho blahodárné účinky na lidský organismus. Díky obsahu účinných látek, mezi kterými figurují silice, třísloviny, glykosidy či hořčiny, velmi příznivě ovlivňuje trávení. Užívá se proti nadýmání a při zažívacích potížích. Má protizánětlivé účinky a dokáže rozpouštět hlen, je tedy ideálním prostředkem při léčbě nachlazení nebo onemocnění dýchacích cest. Podobný účinek se uplatní i při jeho indikaci pro léčbu močových cest, například při zánětech. Díky diuretickému efektu čistí organismus od toxinů.

 

Gastronomické využití je pestré

 

Yzop lékařský je dále využíván jako koření. Slouží jako dochucovadlo masových nebo zeleninových pokrmů, kterým dodává charakteristickou chuť typickou pro středomořskou kuchyni. Vynikne v omáčkách, polévkách, nádivkách či salátech. Větvičky yzopu se dále používají pro výrobu některých likérů.

 


skladem novinka akce

naše cena 0,29 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

MDM2NjE