ZBOŽÍ V AKCI

běžná cena 1 800,00 Kč
naše cena 1 733,00 Kč
skladem
naše cena 446,00 Kč
skladem
běžná cena 3 499,00 Kč
naše cena 2 488,00 Kč
skladem

Úvod » Bylinky a jejich použití » Bazalka – chutná a zdravá

Bylinky a jejich použití / Bazalka – chutná a zdravá

 

 

Bazalka – chutná a zdravá bylinka

Málokdo by neznal bazalku. Pro svou typickou vůni a chuť se velmi často používá jako koření, a to jak v sušeném, tak v čerstvém stavu. Bazalka nejenže dobře chutná, ale také léčí. Odkud se vlastně vzala a jaké jsou její účinky na naše zdraví? Díky svému všestrannému použití si získala obrovskou popularitu. Pojďme si o bazalce říci více.

Odkud se vzala?

Bazalka se jako koření využívá již více než 5 tisíc let. V Asii tvoří neodmyslitelnou součást nejen tamní kuchyně, ale i náboženských obřadů v hinduistických chrámech. Domovem této bylinky je Indie. Odtud se postupně začala šířit již ve starověku a brzy se dostala také do Egypta a Evropy. Zajímavostí je, že právě Egypťané ji dávali do hrobek faraónů, vonné oleje vyrobené z bazalky tvořily posvátné mazání. Římané dokonce učinili z bazalky takzvanou kouzelnici lásky.

Do Evropy se dostala s Alexandrem Velikým v 16. století a nejvíce ovlivnila italskou kuchyni. Často ji však najdeme také ve francouzské, španělské či řecké gastronomii.

Bazalka – širokospektré využití

Bazalka má všestranné použití. Jde o jednoletou bylinku, která má přímou větvenou lodyhu se vstřícným listy. Lze ji využít jako okrasnou bylinku, v kuchyni i v léčitelství. Říká se, že bazalka napomáhá lásce a dokáže nás zbavit opilosti. Své postavení má také v léčitelství, a to díky vysokému obsahu silic, tříslovin, minerálních látek a také vitaminu C. Skvěle povzbuzuje trávení a podporuje chuť k jídlu, působí také proti nadýmání.

Další výbornou vlastností bazalky je, že zlepšuje metabolismus, působí proti stresu a úzkosti. Naši předkové ji používali jaké „lék“ proti bolesti hlavy, zánětech dásní a aftám. Bazalkové obklady napomáhají hojení, ulevují od bodnutí hmyzu a jsou skvělé také na opruzeniny.

Nejrozmanitější využití má jednoznačně v kuchyni. Výtečná je v čerstvém stavu, například v kombinaci s rajčaty a mozarellou, jako takzvaný salát Carprese. V italské kuchyni má doslova výsostné postavení. Najdeme ji na pizze, v těstovinách, výtečná je také na grilovanou drůbež a ryby. Při tepelné úpravě však ztrácí své aroma, proto ji nejlépe servírujeme čerstvou nebo přidáváme do pokrmu až v poslední fázi tepelné úpravy. Výtečně se doplňuje s česnekem, oreganem, tymiánem a rozmarýnem. Bazalka, rajčata a česnek tvoří základ většiny italských specialit.

Výborným ochucovadlem s vůní bazalky je bazalkový olej. Bazalka má své typické aroma, díky kterému ji poznáte na první pohled. Jde o jednu z nejoblíbenějších bylinek vůbec.

 


skladem novinka akce
běžná cena 325,00 Kč

naše cena 323,00 Kč

skladem
akce


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 139,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem




 

naše cena 1 099,00 Kč

skladem


 

naše cena 199,00 Kč

skladem

MDQyOWZ