Úvod » Bylinky a jejich použití » Bazalka – chutná a zdravá

Bylinky a jejich použití / Bazalka – chutná a zdravá

 

 

Bazalka – chutná a zdravá bylinka

Málokdo by neznal bazalku. Pro svou typickou vůni a chuť se velmi často používá jako koření, a to jak v sušeném, tak v čerstvém stavu. Bazalka nejenže dobře chutná, ale také léčí. Odkud se vlastně vzala a jaké jsou její účinky na naše zdraví? Díky svému všestrannému použití si získala obrovskou popularitu. Pojďme si o bazalce říci více.

Odkud se vzala?

Bazalka se jako koření využívá již více než 5 tisíc let. V Asii tvoří neodmyslitelnou součást nejen tamní kuchyně, ale i náboženských obřadů v hinduistických chrámech. Domovem této bylinky je Indie. Odtud se postupně začala šířit již ve starověku a brzy se dostala také do Egypta a Evropy. Zajímavostí je, že právě Egypťané ji dávali do hrobek faraónů, vonné oleje vyrobené z bazalky tvořily posvátné mazání. Římané dokonce učinili z bazalky takzvanou kouzelnici lásky.

Do Evropy se dostala s Alexandrem Velikým v 16. století a nejvíce ovlivnila italskou kuchyni. Často ji však najdeme také ve francouzské, španělské či řecké gastronomii.

Bazalka – širokospektré využití

Bazalka má všestranné použití. Jde o jednoletou bylinku, která má přímou větvenou lodyhu se vstřícným listy. Lze ji využít jako okrasnou bylinku, v kuchyni i v léčitelství. Říká se, že bazalka napomáhá lásce a dokáže nás zbavit opilosti. Své postavení má také v léčitelství, a to díky vysokému obsahu silic, tříslovin, minerálních látek a také vitaminu C. Skvěle povzbuzuje trávení a podporuje chuť k jídlu, působí také proti nadýmání.

Další výbornou vlastností bazalky je, že zlepšuje metabolismus, působí proti stresu a úzkosti. Naši předkové ji používali jaké „lék“ proti bolesti hlavy, zánětech dásní a aftám. Bazalkové obklady napomáhají hojení, ulevují od bodnutí hmyzu a jsou skvělé také na opruzeniny.

Nejrozmanitější využití má jednoznačně v kuchyni. Výtečná je v čerstvém stavu, například v kombinaci s rajčaty a mozarellou, jako takzvaný salát Carprese. V italské kuchyni má doslova výsostné postavení. Najdeme ji na pizze, v těstovinách, výtečná je také na grilovanou drůbež a ryby. Při tepelné úpravě však ztrácí své aroma, proto ji nejlépe servírujeme čerstvou nebo přidáváme do pokrmu až v poslední fázi tepelné úpravy. Výtečně se doplňuje s česnekem, oreganem, tymiánem a rozmarýnem. Bazalka, rajčata a česnek tvoří základ většiny italských specialit.

Výborným ochucovadlem s vůní bazalky je bazalkový olej. Bazalka má své typické aroma, díky kterému ji poznáte na první pohled. Jde o jednu z nejoblíbenějších bylinek vůbec.

 


skladem novinka akce

naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

OTg2Nj