ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Hřebíček
Koření, které je proslulé hlavně tím, jak bleskově uleví od bolesti zubů. Samozřejmostí je ale i jiné využití, nejen v našich lékárničkách. Hřebíček je totiž nenahraditelný také v kuchyni, jeho hodnota se v době koloniálních objevů vyvažovala někdy i zlatem. Jde vlastně o sušený plod tropického stromu – hřebíčkovce – který roste až do výšky dvaceti metrů. Jeho pravlast bychom hledali na Madagaskaru, ten hřebíček, který koupíte běžně v supermarketech, však pravděpodobně pochází z Brazílie.
Hřebíček obsahuje třísloviny, řadu různých silic a dalších zdraví prospěšných látek. Je přirozeně antibakteriální, značně tedy posílí imunitu a působí také močopudně, takže pomůže při onemocněních ledvin a močových cest. Může se používat zevně i vnitřně, pomáhá při parodontóze, bolestech kloubů a zubů, revma, dně, střevních zánětech, rýmě a zánětech horních cest dýchacích. Jde o jedno z nejsilnějších přírodních afrodisiak, hřebíček také efektivně čistí rány a pomáhá k jejich rychlejšímu zhojení. Na bolest zubů zabere takřka okamžitě, je to přírodní anestetikum bez vedlejších účinků. Ovšem pozor, musí se nanést přímo na bolestivé místo (třeba v podobě mazlavé kašičky).
Praktické využití má samozřejmě také. Ještě před několika desetiletími se běžně používal ke osvěžení dechu, stačilo rozkousat jednu malou hlavičku. Je cenným spojencem v boji proti vráskám a povzbuzuje srdeční činnost. Tinktura nebo olej? Stačí si vybrat, hřebíček je k dostání i ve formě prášku a v neposlední řadě jde i o osvědčené koření.
Hřebíček je mimořádně aromatický, proto se s ním musí při přípravě jídel patřičně šetřit. Hodí se prakticky pro jakékoliv masité pokrmy, ale také velice delikátní cukrovinky. Zavařujeme s ním kompoty a přidáváme jej do nejrůznějších ochucených nápojů, zejména těch alkoholick
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz