ZBOŽÍ V AKCI


Bylinky a jejich použití / Badyán

 

 

Badyán

 

 

Badyán patří mezi oblíbené koření. Na první pohled vypadá jako hnědé hvězdičky. Do Evropy se dostal v 17. století, ovšem v Rusku byl známý daleko dříve. Číňané badyán pěstovali od nepaměti jako léčivo. Je podobný anýzu, má příjemnou jemně kořeněnou nasládlou chuť a své využití nachází především v asijské kuchyni. U nás se často přidává do pečiva, perníků, kompotů a povidel. Často se s ním setkáváme také u svařeného vína, hvězdičky nejen krásně voní, ale také působí velmi dekorativně. Badyán má také mnoho léčivých účinků, které stojí za pozornost.

 

 

Badyán často používáme především o Vánocích. Krásně provoní celý dům, navíc je vhodný také při pečení. Takové perníčky by bez badyánu byly poloviční. Badyán se na trh dostává jako mletý, tak celý. Badyánové hvězdičky jsou díky krásnému tvaru i typické vůni přímo předurčené k vánoční výzdobě. Na naše zdraví působí velmi pozitivně, neboť prokrvuje končetiny, povzbuzuje nervový systém a pomáhá při léčbě onemocnění dýchacích cest. Usnadňuje odkašlávání a rovněž se o něm často diskutuje jako o afrodisiaku.

 

Z badyánu lze připravit chutný a zdravý čaj. Budete potřebovat pouze hrstku nadrceného badyánu, který nasypete do hrnečku a zalijete vroucí vodou. Poté necháte 10 až 15 minut louhovat, přecedíte a můžete podle chuti osladit medem. Čaj je vhodný zejména v zimě při nachlazení, ulevuje od ucpaného nosu a zmírňuje kašel.

 

V kuchyni má badyán rozmanité využití. Používá se rozlámaný, mletý, drcený. Můžete jej přidat na dušenou rybu, hodí se i k pečenému kuřeti. Výborný je do sladkých moučníků a jídel. Badyán se využívá k aromatizaci různých čajů i dalších nápojů (například likérů).

 

Badyán je navíc označován jako jedno z nejhezčích a tvarově nejzajímavějších koření na světě.

 

 

 


skladem novinka akce

naše cena 0,80 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

ZWNhO