ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Kardamom plod
Kardamom patří mezi nejdražší koření. Vyniká jemnou vůní, chutná kořenitě až nasládle, zdánlivě připomíná citrón. Kardamom má v kuchyni velmi pestré využití, přidává se především do sladkých jídel, do pečiva, ovocných zákusků a kompotů. Skvělé aroma dodá masu a lze jím dochutit také kávu a čaj.
Kardamomu se říká také egyptský či mouřenínský pepř. V ČR není toto koření tolik rozšířené, je o však velká škoda. Kardamom pochází z tropického bylinného keře, který se objevuje ve vlhkých pralesích v Indii, Sumatře, Číně či Srí Lance. Tato rostlinka dosahuje do výšky až tři metry. Plody jsou drobné tobolky, které obsahují větší počet semen od červenošedé až po červenohnědou barvu. Kardamom může mít několik podob – bělený, nebělený, celý či mletý.
Léčivé účinky kardamomu
Kardamom obsahuje celou řadu důležitých vitamínů, stopových prvků, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje. Je tedy velice prospěšný na trávení, posiluje krevní oběh, pomáhá při pálení žáhy a detoxikuje organismus. Kardamom oceníte také při bolestech ledvin, kožních problémech, astmatu a bolesti v krku. Můžete jej přidat do čaje či kávy a vznikne tak perfektní nápoj proti únavě. A co je důležité zmínit, zabírá také jako lék proti kocovině. Podle odborníků pravidelná konzumace semen kardamomu s medem zlepšuje zrak. Semena lze také žvýkat, získáte tak svěží a příjemný dech.
Používá se plod – semeno celé nebo mleté. Svév využití nachází kardamom nejen v potravinářství a lékařství, ale také v kosmetickém a tabákovém průmyslu. Bývá oblíbenou přísadou likérů a parfémů.
Zlepšuje trávení
Pomáhá proti kocovině
Osvěžuje dech
Posiluje organismus
Ulevuje od bolesti
Má zklidňující účinky
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz