Úvod » Bylinky a jejich použití » Bez černý

Bylinky a jejich použití / Bez černý

Bez černý

 

Bez černý patří mezi oblíbené a známé keře, které připomínají spíše stromy. Bez patří mezi okrasné dřeviny, v květnu rozkvétá a je cítit metry daleko. Na podzim listy začínají žloutnout, opadávat a odhalovat bohaté střapce černých plodů, které jsou tak typické. Pokud dáte šanci bezu růst na vaší zahradě, nebudete litovat. Využít jej můžete hned několika způsoby.

 

Tento keř je pro naše zdraví velmi prospěšný, málokdo vůbec tuší, jaký poklad se v něm ukrývá. Využijeme kořen, listy, květ i plod. Je tedy nejen krásný, ale hlavně velmi užitečný. Měli bychom důvěřovat tomu, co používali naši předkové. Ti na bez černý nedali dopustit. Sběr začíná květy, a to hned na jaře. Z květů můžeme připravit chutný čaj, sirup, limonáda nebo výborná šťáva. Pokud si troufnete na trochu zajímavější recepty, zkuste je obalit v těstíčku a osmažit. Květy můžete přidat také do koupele, působí velmi relaxačně a krásně uvolňují. Bezová limonáda je velmi osvěžující a zejména v letních měsících ji oceníte.

 

Čerstvé i sušené květy můžete používat jako prevenci i lék. Perfektně fungují v boji proti chřipce, angíně, nachlazení, posilují imunitní systém. Obsahují glykosidy, třísloviny, vitamín C, slizovité látky, éterické oleje a organické kyseliny. Usnadňují vykašlávání a snižují teplotu, působí močopudně a vyvolávají pocení.

 

Své využití nachází také listy, které obsahují pryskyřici, glykosidy a mnoho vápníku. Listy sbíráme v období léta, jsou vhodné na vaření čaje, jenž čistí krev, má projímavé a močopudné účinky. Rozdrcené listy se přikládají na bolestivé klouby a revma.

 

Jakmile skončí prázdniny, můžete se těšit na černé plody bezu, které obsahuje karoteny, antokyan, cholin, cukry, organické kyseliny, vitamín C, A, B a glykosidy. Plody se konzumují čerstvé i sušené a mají mnoho léčivých účinků, podobně jako květy. Jsou vhodné na přípravu vín, likérů, přidávají se do marmelád, džemů, zavařenin, dezertů, omáček, kaší, polévek a dalších pokrmů.

 

Bezinky jsou velmi zdravé, nicméně pro lidi jsou vhodné pouze po tepelném zpracování. Nejsou určené ke konzumaci v syrovém stavu, mohou způsobovat nevolnosti až mírnou otravu. V praxi tedy platí, že syrové bezinky jsou pro ptáky, pro lidi jsou zcela bezpečné v tepelně upraveném stavu.

 

 


skladem novinka akce

naše cena 0,50 Kč

skladem



naše cena 0,80 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

MjU5OTZjO