ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 47,00 Kč
skladem
naše cena 43,00 Kč
skladem

Bylinky a jejich použití / Artyčoky

 

 

Artyčoky

 

 

Artyčok je teplomilná a vytrvalá rostlina, pro kterou je typická nahořklá chuť. Pěstuje se jako zelenina a zároveň slouží jako okrasná rostlina. Na první pohled připomíná obyčejný bodlák, je však součástí mnoha různých jídel. Nejpopulárnější je v oblastech Středozemního moře. Střapaté růžice artyčoku dokonale klamou tělem. Artyčok je trvalka, která dorůstá do výšky 1,5 metrů. Patří do čeledi hvězdicovitých.

 

 

Artyčoky pochází ze severní Afriky a střední Asie. V současné době je pěstování této teplomilné rostliny rozšířeno v oblastech kolem Středozemního moře. Tato unikátní delikatesa obsahuje mnoho cenných vitamínů, zejména pak skupiny C, B, A a E, kyselinu listovou či draslík. Známý je také pro své afrodiziakální účinky. Na své si přijdou také lidé, kteří se snaží hubnout. Artyčok neobsahuje žádné tuky a velmi málo sodíku.

 

 

Artyčoky jsou zdrojem bílkovin a minerálních látek. Nejdůležitější látkou je cynarin, která omlazuje buňky, chrání játra a působí velmi příznivě na trávení. Ulevuje od bolesti břicha a zmírňuje plynatost. Také se příznivě podílí na snižování cholesterolu, zlepšuje kožní problémy.

 

 

Artyčoky mají poměrně pestré využití v kuchyni. Jejich příprava je však poměrně zdlouhavá a zajímavá. Konzumují se syrové, vařené, dušené, smažené, grilované či dokonce nakládané. Před přípravou je třeba nejprve odstranit svrchní lístky, poté se seřízne stonek a horní čtvrtina bulvy. Takto připravený artyčok vložíte do okyselené vody. Artyčoky tvoří výbornou přílohu ke steakům, nakládané artyčoky se dávají na pizzu nebo do chuťovek.

 

 

Artyčoky se podávají teplé i studené, nejjednodušší je podávat je jako chřest, vcelku vařené s přepuštěným máslem nebo do omáčky. Nejcennější částí artyčoku je srdíčko, které je nejen velice zdravé, ale také chutné. Jakmile artyčoky vykvetou, můžete je usušit a používat jako dekoraci.

 

 

V tradiční medicíně se používají sušené listy artyčoků, ze kterých si uděláme čaj. Dvě čajové lžičky přelijete 250 ml vroucí vody. Poté je nechte 15 minut odstát. Přecedíme a takto připravený čaj užívejte 3 krát denně.

 

 


skladem novinka akce

naše cena 0,50 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

NWE5ZTk1