ZBOŽÍ V AKCI

běžná cena 1 800,00 Kč
naše cena 1 733,00 Kč
skladem
běžná cena 3 499,00 Kč
naše cena 2 488,00 Kč
skladem

Bylinky a jejich použití / Artyčoky

 

 

Artyčoky

 

 

Artyčok je teplomilná a vytrvalá rostlina, pro kterou je typická nahořklá chuť. Pěstuje se jako zelenina a zároveň slouží jako okrasná rostlina. Na první pohled připomíná obyčejný bodlák, je však součástí mnoha různých jídel. Nejpopulárnější je v oblastech Středozemního moře. Střapaté růžice artyčoku dokonale klamou tělem. Artyčok je trvalka, která dorůstá do výšky 1,5 metrů. Patří do čeledi hvězdicovitých.

 

 

Artyčoky pochází ze severní Afriky a střední Asie. V současné době je pěstování této teplomilné rostliny rozšířeno v oblastech kolem Středozemního moře. Tato unikátní delikatesa obsahuje mnoho cenných vitamínů, zejména pak skupiny C, B, A a E, kyselinu listovou či draslík. Známý je také pro své afrodiziakální účinky. Na své si přijdou také lidé, kteří se snaží hubnout. Artyčok neobsahuje žádné tuky a velmi málo sodíku.

 

 

Artyčoky jsou zdrojem bílkovin a minerálních látek. Nejdůležitější látkou je cynarin, která omlazuje buňky, chrání játra a působí velmi příznivě na trávení. Ulevuje od bolesti břicha a zmírňuje plynatost. Také se příznivě podílí na snižování cholesterolu, zlepšuje kožní problémy.

 

 

Artyčoky mají poměrně pestré využití v kuchyni. Jejich příprava je však poměrně zdlouhavá a zajímavá. Konzumují se syrové, vařené, dušené, smažené, grilované či dokonce nakládané. Před přípravou je třeba nejprve odstranit svrchní lístky, poté se seřízne stonek a horní čtvrtina bulvy. Takto připravený artyčok vložíte do okyselené vody. Artyčoky tvoří výbornou přílohu ke steakům, nakládané artyčoky se dávají na pizzu nebo do chuťovek.

 

 

Artyčoky se podávají teplé i studené, nejjednodušší je podávat je jako chřest, vcelku vařené s přepuštěným máslem nebo do omáčky. Nejcennější částí artyčoku je srdíčko, které je nejen velice zdravé, ale také chutné. Jakmile artyčoky vykvetou, můžete je usušit a používat jako dekoraci.

 

 

V tradiční medicíně se používají sušené listy artyčoků, ze kterých si uděláme čaj. Dvě čajové lžičky přelijete 250 ml vroucí vody. Poté je nechte 15 minut odstát. Přecedíme a takto připravený čaj užívejte 3 krát denně.

 

 


skladem novinka akce
 

naše cena 0,50 Kč

skladem




 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 139,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem




 

naše cena 1 099,00 Kč

skladem


 

naše cena 199,00 Kč

skladem

MTlkNDI0Yj