ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Fagara
Název tohoto koření označuje sušené tobolky čínského stromu se žlutým dřevem, který dorůstá menších rozměrů anebo se jedná o keř. Tobolky mají červenohnědou barvu a suší se na slunci. Tomuto koření se říká také anýzový, čínský nebo květový pepř. S klasickým pepřem však není botanicky příbuzný, má jinou chuť i odlišné léčivé účinky.
Toto koření u nás není příliš známé. V Číně je fagara naopak jedním z nejdéle používaných koření, které nachází své uplatnění nejen v kuchyni, ale také v léčitelství. Fagara, fenykl, hřebíček, badyán a skořice tvoří „pět koření“, nejznámější čínskou směs koření, která je používána k dochucování valné většiny pokrmů na Dálném východě. Fagarou bývá dochucováno víno i čaj. Upravuje duševní harmonii a dle čínských léčitelů prodlužuje život. Hojně se používá také v Japonsku a ještě více v Indii.
V učebnicích tradiční čínské medicíny bývá fagara hojně doporučována jako koření do různých nápojů. Je účinná při průjmových onemocněních a přináší úlevu při dlouhotrvajících střevních potížích chronického typu. Víno kořeněné fagarou pomáhá zlepšit vzhled pleti a redukovat vrásky.
Fagara působí příznivě na uklidnění a lehce redukuje energii. Působí pozitivně na uklidnění cholerického temperamentu a proti všeobecné netrpělivosti. Má uklidňující a stabilizující účinky. Tlumí zlost a agresivitu a pomůže nám znova se ovládat a kontrolovat, co v dané situaci řekneme či uděláme. Podporuje jasné myšlení, koncentraci a rozvážnost. Působí pozitivně proti netrpělivosti a přehnanému spěchu. Přispívá k harmonické náladě i k znovunalezení duševní rovnováhy a pohody, k utříbení myšlenek a kontrole nad vzniklou situací.
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz