ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Jalovec
Jalovec obecný je jehličnan, jeho domovem je střední Evropa. Dorůstá do výšky 50 cm až 12 m dle půdních a klimatických poměrů v území. V létě se z jeho samičích květů vytváří plody, které mají tvar malých šišek. Tyto plody jsou zdrojem koření, jejich dužina obsahuje éterické oleje. Jalovčinky jsou jedním z mála koření, které ve středoevropských podmínkách může člověk sbírat sám. Jalovec je velmi trnitý, hodí se tedy mít silné rukavice. Zralé bobule se sklízí na podzim, poté se suší při nízkých teplotách, aby v nich zůstaly obsažené éterické oleje. Právě ty jsou příčinou nahořklé chuti.
Jalovec je však v kuchyni používán velice zřídka, ačkoliv se hodí k pokrmům z divočiny a drůbeže i k hovězímu masu a kyselému zelí. Z destilovaného jalovcového oleje se vyrábí gin. V lidovém léčitelství byl jalovec využíván již dávno. Ve starověku sloužil k neutralizaci hadího uštknutí.
Jalovec působí protizánětlivě. Lze jím ošetřovat rány, kloktat při bolestech v krku anebo konzumovat bobule za účelem léčby zánětlivých procesů v žaludku či ve střevech. Je účinný také při revmatismu a dně, pomáhá aktivovat schopnost samoléčení. Snižuje krevní tlak a povzbuzuje činnost ledvin, měli bychom si však dát pozor až na jejich přetížení a podráždění. Jalovci by se z tohoto důvodu měli vyhnout lidé, kteří nemají zdravé ledviny, a také těhotné ženy.
Výrazně redukuje energii, ale má také povzbudivé účinky. Jalovec pomáhá překonat iracionální myšlenky a pověry. Pomáhá vnést jasno do našich myšlenek, dát jim řád, a působí proti iracionálnímu jednání a slepé víře. Osvobozuje od předsudků a podporuje nás při sbírání vlastních zkušeností, přispívá k tomu, abychom je brali vážně a vzali si z nich ponaučení.
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz