ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 39,00 Kč
skladem

Úvod » Prevence » Víno jako elixír života

Prevence / Víno jako elixír života

 

Silné antioxidační působení

 

V posledních desetiletích se ve vědeckých časopisech častokrát objevovaly články o látce s názvem resveratrol. Tato látka pochází z červeného vína a vyznačuje se výraznými antioxidačními účinky. Resveratrol má mnoho prospěšných účinků na lidské zdraví a někteří považují jeho objev za velký průlom v medicíně, který by se dal přirovnat například k objevu antibiotik. Laboratorními studiemi bylo prokázáno, že resveratrol dokáže prodloužit život kvasinkám, červům, rybám a myším. Klinické studie, které se zabývají účinky resveratrolu u lidí, uvádějí zlepšení srdeční činnosti, protizánětlivé účinky, působení proti nádorům a prevenci Alzheimerovy choroby. Látka s názvem resveratrol vysvětluje tzv. Francouzský paradox. Dlouho se nedařilo objasnit, z jakého důvodu mají Francouzi relativně nižší výskyt srdečních onemocnění, rakoviny i obezity, i když kouří a častokrát jedí tučná a kalorická jídla. Tyto účinky byly připisovány červenému vínu, ale až objev resveratrolu dokázal tyto účinky skutečně vědecky vysvětlit.

 

Dokáže ochránit kardiovaskulární systém, mozek i nervové buňky

 

Resveratrol je látka, kterou řadíme do skupiny polyfenolů známých jako flavonoly. Vyznačuje se silnými antioxidačními účinky, účinně vychytává volné radikály. Volné radikály jsou v současné době považovány za příčinu mnoho onemocnění. Antioxidační přípravky jsou hojně doporučovány pro podporu zdraví a prevenci nemocí. Resveratrol dokáže omezit poškození kardiovaskulárního systému v důsledku oxidačního stresu, neutralizuje volné kyslíkové radikály i reaktivní dusíkaté radikály. Oproti jiným antioxidačním látkám má resveratrol tu výhodu, že dokáže prostupovat přes hematoencefalickou bariéru do mozku. Účinně tak chrání mozek a nervové buňky. Resveratrol snižuje srážlivost krevních destiček, zamezuje tak vzniku krevních sraženin neboli trombů.

 

Preventivní působení látky je stále znova potvrzováno

 

Studiu francouzského paradoxu se věnuje velká pozornost. Preventivní působení této látky je stále znova potvrzováno různými novými výzkumy a mechanismus působení je popisován stále detailněji. Resveratrol snižuje oxidaci lipoproteinů a podporuje uvolňování cholesterolu ze stěn cév zejména tím, že dokáže zvýšit hladinu HDL, snížit viskozitu krve, stimuluje činnost výstelky cév a také tvorbu pěnových buněk. Ve všech případech se jedná o patologické změny, v jejichž důsledku dochází k infarktu myokardu či vzniku aterosklerózy. Resveratrol by mohl být používán také jako léčivo neurodegenerativních poruch spojených se stařím.

 

Víno je oblíbeným nápojem již od pradávna

 

Víno bylo oblíbeným nápojem člověka již od nepaměti a na jeho oslavu vzniklo nespočet básní a písní. Léčivé účinky vína byly velmi oblíbeny mezi léčiteli. V současné době je alternativní medicínou doporučováno petrželové víno s medem pro posílení činnosti srdce při počátcích srdeční slabosti, bolesti na srdci, nespavosti z vyčerpání a při neurotických srdečních potížích. Při léčbě gastritidy a nemocech žaludku bylo doporučováno víno vavřínové. Nedávno se zjistilo, že vavřín obsahuje také resveratrol. Koření a bylinky se vyznačují vysokým obsahem antioxidantů, když je použijeme v malé míře, významně přispějí ke zvýšení antioxidačních účinků vína.

 

Zdrojem resveratrolu jsou také ořechy a švestky
 

Resveratrol byl objeven japonskými vědci v roce 1940 v oddenku kýchavice bílé, který je pro člověka i zvířata silně jedovatý. Středem pozornosti se stal až tehdy, když byl objeven v červeném víně. Resveratrol se vyskytuje ve slupkách hroznových kuliček a u muškátových druhů jej najdeme i v semínkách. Obsah resveratrolu ve víně kolísá, liší se podle klimatických a geografických podmínek a také podle technologie výroby vína. Dalším zdrojem resveratrolu jsou kromě hroznů také ořechy, zejména vlašské, pekanové a pistácie. Tuto látku najdeme i v bobulovitém ovoci a ve švestkách.

 

Účinný v boji proti civilizačním nemocem
 

Resveratrol má antioxidační, protizánětlivé, antiinfekční, protirakovinné a kardioprotektivní účinky. Oceňován je zejména pro kardioprotektivní a onkostatické vlastnosti. Díky nim je resveratrol jednou z účinných látek v boji proti civilizačním chorobám. Dokáže působit proti rakovině ve všech stádiích jejího bujení. Dokáže ochránit organismus také před radiačním poškozením. Současná věda prokazuje pozitivní účinky resveratrolu při ochraně zdraví a prevenci civilizačních onemocnění. Výrobci vína nabádají konzumenty, aby pili jejich víno, protože je v něm obsažen resveratrol. Na druhou stranu je víno pořád alkoholický nápoj a obsah resveratrolu je malý. Při konzumaci ovoce zase přijímáme mnoho jednoduchých cukrů. Výrobci potravinových doplňků tak nabízejí své výrobky jako vhodný zdroj resveratrolu. Někteří badatelé jsou však přesvědčeni, že resveratrol působí účinně právě v kombinaci s alkoholem a přírodními látkami, které jsou obsaženy právě ve víně. Přemíra alkoholu dokáže ovlivnit kardiovaskulární systém naopak negativně. Potvrdilo se, že resveratrol učinkuje i při nižších dávkách, při vyšších může některé nemoci naopak způsobit. Jako ideální cesta se tedy zdá pít zhruba 2 dcl vína denně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


skladem novinka akce

naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

ODM3YW