ZBOŽÍ V AKCI
Med byl od pradávna považován za potravu bohů a elixír mládí. Všude na světě je považován za velice důležitou potravinu té nejčistší přírodní kvality, kterou dnes nazýváme označením bio. Řepný cukr obsahuje z 98 % disacharid sacharózu, kterou musí náš trávící systém poměrně složitě rozkládat. Med obsahuje jednoduché cukry volně. Zpravidla obsahuje větší podíl fruktózy než glukózy.
Najdeme v něm také celou řadu vitamínů, zejména vitamíny skupiny B včetně folátu a biotinu. Dále také vitamíny A, C, D, E a K, p-karoten, minerály a stopové prvky, některé aminokyseliny a také antioxidanty. Celkem se jedná o přibližně 80 různých sloučenin. V medu bylo zjištěno také několik stovek různých enzymů, zejména značně vysoká aktivita enzymu amylázy. Jedna lžička medu obsahuje 22 kcal, ve 100 g medu je 300 kcal, což je 1270 kJ.
Účinky medu na lidské zdraví byly často předmětem zkoumání. Je potvrzeno, že konzumace medu snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména u rizikových skupin. Navíc nevede ke zvýšení tělesné hmotnosti ani u obézních osob. Kanadští vědci doporučují ranní a večerní pití šálku teplé vody se lžičkou medu a skořicí pro redukci hmotnosti. Med přispívá k léčbě mnoha typů nádorových onemocnění. Jeho působení na pokožku je vynikající, uplatňuje se tak v kosmetice a při hojení ran. Vyznačuje se také konzervačními účinky.
Jsou však známé i případy, kdy může být med nebezpečný. Jedná se o Turecko, Řecko a USA, kde může být med občas jedovatý. Tato skutečnost spočívá v rostlinách, z nichž včely sbírají nektar. Tuto jedovatost způsobují květy rododendronů, sněženek, narcisů. Po požití jedovatého medu se mohou vyskytovat mdloby, svědění po celém těle, nevolnost, závratě a zvracení. Tyto stavy mohou trvat několik hodin až dnů, vzácně mohou vést až ke smrti.
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz