ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 199,00 Kč
skladem
naše cena 199,00 Kč
skladem
naše cena 199,00 Kč
skladem

Úvod » Prevence » Vitamín C

Prevence / Vitamín C

 

 

Najdeme ho v ovoci a zelenině

 

Nezbytnost vitamínu C byla jednoznačně prokázána v případě kurdějí. Za objev chemické struktury vitamínu C získal Nobelovu cenu biochemik Szent-Györgyi v roce 1937. Tento biochemik zjistil, že vitamín C je kyselina askorbová, která se vyznačuje velice podobnou strukturou jako glukóza. Většina živočichů si také kyselinu askorbovou vytváří právě z glukózy. Nedokážou to pouze morčata, netopýři, opice a člověk. Jsou tak proto odkázání na příjem vitamínu C z čerstvého ovoce a zeleniny. Za výborné zdroje vitamínu C považujeme citrony, pomeranče, petržel, brokolici, papriky, jahody, kiwi, zelí, květák a růžičkovou kapustu.

 

Proč potřebujeme vitamín C

 

Vitamín C má význam pro tvorbu kolagenu a brání krvácení z dásní. Vitamín C přispívá k hojení ran, zabraňuje častému nachlazení či infekčním chorobám a onemocnění plic, celkově posiluje imunitní systém člověka a zvyšuje jeho odolnost. Vitamín C by měl díky svému antioxidačnímu působení snižovat riziko vzniku rakoviny. Kyselina askorbová má vždy stejnou chemickou strukturu, z tohoto pohledu tedy nezáleží na tom, zda zkonzumujeme čerstvé ovoce anebo dáme přednost potravinovému doplňku. Do tablet se syntetickými vitamíny jsou však přidávána umělá sladidla, cukry, umělá barviva, příchutě a látky, které drží tabletu pohromadě. Z tohoto pohledu jsou tedy lepší zdroje přírodní, ale zde zase nevíme, kolik mg vitamínu C skutečně přijmeme. Jeden pomeranč může obsahovat 30 mg a druhý pouze 5 mg kyseliny askorbové. Pokud nám tedy půjde o léčebné účinky, kdy je určitá dávka důležitá, zvolíme spíše jeden z produktů farmaceutických společností.

 

Doporučená denní dávka vitamínu C se u různých lidí liší

 

Je poměrně těžké určit doporučenou denní dávku kyseliny askorbové. Záleží na mnoha faktorech, zejména na způsobu vstřebávání ve střevě, na hmotnosti, přijmu tekutin a dokonce také na způsobu rozžvýkání potravy. Většina lidí si myslí, že nadbytečný vitamín C je z těla vylučován močí, existují však informace o tom, že různé tkáně mají schopnost akumulovat vitamín C v koncentraci výrazně vyšší, než je v krevní plazmě. Například nadledvinky, hypofýza, brzlík a žluté tělísko ve vaječníku akumulují v porovnání s krví stonásobně vyšší množství vitamínu C. Vysoký obsah kyseliny askorbové mají také slezina, plíce, varlata, mozek, lymfatické uzliny, slinivka břišní, sliznice tenkého střeva, ledviny a slinné žlázy. Z toho plyne, že nadbytku vitamínu C se nemusíme bát za předpokladu, že nám nevadí jeho kyselost.

 

Vitamín C při chřipce a nachlazení

 

V případě nachlazení či chřipky si téměř každý naordinuje citróny či zakoupí vitamín C v tabletách. Populární studie tvrdila, že při vysokých dávkách vitamínu C se sníží riziko vzniku nemocí z nachlazení až o 45 %. I když se tento názor dostal do povědomí široké veřejnosti a lidé tak v období nemoci běžně překračují doporučenou denní dávku kyseliny askorbové desetkrát až stokrát, mnoho dalších studií neprokázalo naopak žádný vliv vitamínu C na riziko vzniku nemocí spojených s nachlazením.

 


skladem novinka akce
 

naše cena 299,00 Kč

skladem
akce


běžná cena 299,00 Kč

naše cena 99,00 Kč

skladem
akce


běžná cena 299,00 Kč

naše cena 199,00 Kč

skladem
akce


 

naše cena 299,00 Kč

skladem


běžná cena 299,00 Kč

naše cena 199,00 Kč

skladem
akce

Y2M0ZGZjOT