Úvod » Prevence » Vitamíny a antioxidanty

Prevence / Vitamíny a antioxidanty

antioxodant

 

 

Volné radikály jsou nebezpečné

 

Potravinové doplňky obsahující látky s antioxidačním působením jsou dnes užívány mnoha miliony lidí. Široce se totiž rozšířila obava z působení látek, kterým říkáme volné radikály. Volné kyslíkové radikály se v lidském organismu účastní řady biologických pochodů a jsou důležité například při likvidaci bakterií. Pokud je ovšem tělo nedokáže svými přirozenými mechanismy likvidovat, může dojít k poškození molekul, buněk a tkání. Takové poškození v důsledku působení volných kyslíkových nebo dusíkatých radikálů je považováno za patologickou příčinu nádorového bujení, cukrovky, neudegenerativních onemocnění, selhání imunitního systému a také za příčinu stárnutí organismu. Antioxidační působení potravinových doplňků a vitamínů je tak všeobecně považováno za záruku účinku. V poslední době se objevily rozsáhlé studie o působení antioxidantů, které upozorňují na možná zdravotní rizika spojená naopak s jejich nadměrnou konzumací.

 

Přírodní antioxidanty

 

Do skupiny přírodních antioxidantů patří vitamín C a vitamíny A a E neboli tokoferoly. Velký význam mají rostlinné flavonoidy, které jsou hojně nabízeny v podobě potravinových doplňků. Jedná se zejména o názvy resveratrol (z hroznových slupek), silymarin (ze semen ostropeřce mariánského) a bajkalein (z kořene šišáku bajkalského). Důležité jsou také p-karoteny. Žluté či oranžové p-karoteny jsou příčinou zbarvení mrkve, dýní nebo paprik. V lidském těle fungují jako výchozí látky pro tvorbu vitamínu A – retinolu. Vitamín A je nezbytný pro náš zrak i pro normální funkci výstelkových tkání v cestách dýchacích, ve střevech a v močovém i pohlavním ústrojí. Vitamín A také podporuje vývoj a obnovu buněk pokožky. Nedostatek vitamínu A se projevuje nadměrnou keratinizací a poruchami při tvorbě nových buněk.

 

Působení fi-karotenů a vitamínu A

 

Na základě studie ze 70. let minulého století se rozšířil názor, že látky s antioxidačním působením mají ochranný vliv na srdce a cévní systém. Stejně tak se objevily studie, které zjistily, že p-karoten a vitamín A snižují výskyt zhoubných nádorů, především rakoviny plic. Předpokládalo se, že antioxidační účinky brání DNA a další buněčné struktury před nadměrnou oxidací. Na základě těchto poznatků vznikaly nové a nové velké studie. Po šesti letech výzkumu se ve Finsku zjistilo, že výskyt rakoviny plic byl o 16 % vyšší u těch, kteří konzumovali karotenové doplňky, než u těch, kterým bylo podáváno placebo. I celková úmrtnost byla vyšší u skupiny, která užívala antioxidanty. Americká studie vedla ke stejným výsledkům. Pouze dvě studie směsi vitamínu C a E prokázaly prospěšný účinek.

 

Předávkování p-karoteny existuje

 

Při nadměrném příjmu těchto látek se může objevit žluté zabarvení dlaní, chodidel a očního bělma. Patologové se setkávají tak s tím, že lidé kteří konzumují p-karoteny ve velkém, mají žlutě až oranžově zbarvený břišní tuk. Předávkování vitamínem A a retinoidy se projevuje především nevolností a úpornými bolestmi hlavy. Lidé trpí vyrážkou na kůži, bolestivými záněty ústních koutků a sliznice dutiny ústní. Objevují se záněty očních spojivek a poruchy funkce jater. Dochází k odlupování kůže a ke ztrátě vlasů a je zhoršení jejich kvality.

 

Obsah antioxidantů v různých potravinách se liší
 

V časopise Nutritional Journal byla publikována přehledná databáze o výskytu antioxidantů u 3100 druhů potravin, nápojů a koření. V obsahu antioxidantů se vyskytují tisícinásobné rozdíly. Nejvíce antioxidantů obsahují bylinky, koření a také ořechy. Vysoký obsah antioxidantů v koření a bylinkách tak poskytuje jejich dostatek i při konzumaci malého množství potraviny. Poměrně vysoký obsah antioxidantů poskytuje i káva ve formě espressa. Účinné antioxidanty obsahují také křen a ředkvičky.

 

Každá varianta ochrany zdraví má svá pozitiva i negativa
 

Je již prokázáno, že volné kyslíkové a dusíkaté radikály jsou příčinou mnoha onemocnění. Výrobci potravinových doplňků tak nabízejí své preparáty s izolovanými antioxidanty. Ukazuje se však, že při užívání potravinových doplňků a syntetických vitamínů může dojít k předávkování. Nadměrná konzumace antioxidantů je nebezpečná zejména pro kuřáky. Pravdou však je, že při konzumaci čerstvého ovoce konzumujeme také velké množství jednoduchých cukrů. V případě vína se zase jedná o alkohol, který je pro lidské tělo všeobecně nezdravý. Někteří výzkumníci se však netají tím, že dle jejich názoru působí resveratrol účinně na lidské srdce právě v kombinaci s alkoholem a dalšími látkami, které jsou obsažené ve víně. Pokud se rozhodneme pro jakoukoliv variantu ochrany našeho zdraví, určitě zde platí: všeho s mírou.

 


skladem novinka akce

naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

YmUxN