Klubové akce

 

 

 

Exkluzivní klubové slevy, soutěže, dárky a aktuální trendy o zdraví na Váš e-mail. Registrujte se nebo se přidejte na náš Facebook.

 

 

 

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 99,00 Kč
skladem
naše cena 99,00 Kč
skladem

Úvod » Prevence » Vitamíny a antioxidanty

Prevence / Vitamíny a antioxidanty

antioxodant

 

 

Volné radikály jsou nebezpečné

 

Potravinové doplňky obsahující látky s antioxidačním působením jsou dnes užívány mnoha miliony lidí. Široce se totiž rozšířila obava z působení látek, kterým říkáme volné radikály. Volné kyslíkové radikály se v lidském organismu účastní řady biologických pochodů a jsou důležité například při likvidaci bakterií. Pokud je ovšem tělo nedokáže svými přirozenými mechanismy likvidovat, může dojít k poškození molekul, buněk a tkání. Takové poškození v důsledku působení volných kyslíkových nebo dusíkatých radikálů je považováno za patologickou příčinu nádorového bujení, cukrovky, neudegenerativních onemocnění, selhání imunitního systému a také za příčinu stárnutí organismu. Antioxidační působení potravinových doplňků a vitamínů je tak všeobecně považováno za záruku účinku. V poslední době se objevily rozsáhlé studie o působení antioxidantů, které upozorňují na možná zdravotní rizika spojená naopak s jejich nadměrnou konzumací.

 

Přírodní antioxidanty

 

Do skupiny přírodních antioxidantů patří vitamín C a vitamíny A a E neboli tokoferoly. Velký význam mají rostlinné flavonoidy, které jsou hojně nabízeny v podobě potravinových doplňků. Jedná se zejména o názvy resveratrol (z hroznových slupek), silymarin (ze semen ostropeřce mariánského) a bajkalein (z kořene šišáku bajkalského). Důležité jsou také p-karoteny. Žluté či oranžové p-karoteny jsou příčinou zbarvení mrkve, dýní nebo paprik. V lidském těle fungují jako výchozí látky pro tvorbu vitamínu A – retinolu. Vitamín A je nezbytný pro náš zrak i pro normální funkci výstelkových tkání v cestách dýchacích, ve střevech a v močovém i pohlavním ústrojí. Vitamín A také podporuje vývoj a obnovu buněk pokožky. Nedostatek vitamínu A se projevuje nadměrnou keratinizací a poruchami při tvorbě nových buněk.

 

Působení fi-karotenů a vitamínu A

 

Na základě studie ze 70. let minulého století se rozšířil názor, že látky s antioxidačním působením mají ochranný vliv na srdce a cévní systém. Stejně tak se objevily studie, které zjistily, že p-karoten a vitamín A snižují výskyt zhoubných nádorů, především rakoviny plic. Předpokládalo se, že antioxidační účinky brání DNA a další buněčné struktury před nadměrnou oxidací. Na základě těchto poznatků vznikaly nové a nové velké studie. Po šesti letech výzkumu se ve Finsku zjistilo, že výskyt rakoviny plic byl o 16 % vyšší u těch, kteří konzumovali karotenové doplňky, než u těch, kterým bylo podáváno placebo. I celková úmrtnost byla vyšší u skupiny, která užívala antioxidanty. Americká studie vedla ke stejným výsledkům. Pouze dvě studie směsi vitamínu C a E prokázaly prospěšný účinek.

 

Předávkování p-karoteny existuje

 

Při nadměrném příjmu těchto látek se může objevit žluté zabarvení dlaní, chodidel a očního bělma. Patologové se setkávají tak s tím, že lidé kteří konzumují p-karoteny ve velkém, mají žlutě až oranžově zbarvený břišní tuk. Předávkování vitamínem A a retinoidy se projevuje především nevolností a úpornými bolestmi hlavy. Lidé trpí vyrážkou na kůži, bolestivými záněty ústních koutků a sliznice dutiny ústní. Objevují se záněty očních spojivek a poruchy funkce jater. Dochází k odlupování kůže a ke ztrátě vlasů a je zhoršení jejich kvality.

 

Obsah antioxidantů v různých potravinách se liší
 

V časopise Nutritional Journal byla publikována přehledná databáze o výskytu antioxidantů u 3100 druhů potravin, nápojů a koření. V obsahu antioxidantů se vyskytují tisícinásobné rozdíly. Nejvíce antioxidantů obsahují bylinky, koření a také ořechy. Vysoký obsah antioxidantů v koření a bylinkách tak poskytuje jejich dostatek i při konzumaci malého množství potraviny. Poměrně vysoký obsah antioxidantů poskytuje i káva ve formě espressa. Účinné antioxidanty obsahují také křen a ředkvičky.

 

Každá varianta ochrany zdraví má svá pozitiva i negativa
 

Je již prokázáno, že volné kyslíkové a dusíkaté radikály jsou příčinou mnoha onemocnění. Výrobci potravinových doplňků tak nabízejí své preparáty s izolovanými antioxidanty. Ukazuje se však, že při užívání potravinových doplňků a syntetických vitamínů může dojít k předávkování. Nadměrná konzumace antioxidantů je nebezpečná zejména pro kuřáky. Pravdou však je, že při konzumaci čerstvého ovoce konzumujeme také velké množství jednoduchých cukrů. V případě vína se zase jedná o alkohol, který je pro lidské tělo všeobecně nezdravý. Někteří výzkumníci se však netají tím, že dle jejich názoru působí resveratrol účinně na lidské srdce právě v kombinaci s alkoholem a dalšími látkami, které jsou obsažené ve víně. Pokud se rozhodneme pro jakoukoliv variantu ochrany našeho zdraví, určitě zde platí: všeho s mírou.

 


skladem novinka akce
běžná cena 299,00 Kč

naše cena 99,00 Kč

skladem
akce


běžná cena 299,00 Kč

naše cena 99,00 Kč

skladem
akce


 

naše cena 299,00 Kč

skladem


 

naše cena 299,00 Kč

skladem

YTk5N2M1ND