ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 39,00 Kč
skladem
naše cena 28,00 Kč
skladem

Úvod » Prevence » Kukuřice

Prevence / Kukuřice

 

Zdraví prospěšná kukuřice

 

Kukuřice se začala kultivovat asi před 8-15000 roky. Její šíření začalo z území dnešního Mexika starověkými Aztéky, a to jak v běžném životě i v medicíně. V mayské kultuře byla kukuřice známa jako posvátná rostlina. V 16. století ji do Evropy dovezl Kryštof Kolumbus. Pěstování kukuřice se začalo rozvíjet v jižní a jihovýchodní části Evropy v 17. století, kde se konzumovala ve větší míře. V minulosti byla kukuřice považována za potravinu pro chudé.

 

Kukuřice – užitečné vlastnosti

 

 

Kukuřice má poměrně příjemnou chuť a mnoho užitečných vlastností. Různé zdroje nabízejí protichůdné informace o její kalorické hodnotě. Ale podle Amerického ministerstva zemědělství má kukuřice 86 kalorií na 100 gramů. Hovoříme-li o jejich užitečných vlastnostech, v první řadě je třeba poznamenat, že je bohatá na vitamíny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), karoten, vitaminy C, E, A a K, které jsou nezbytné pro naše tělo. Koneckonců některé z nich, jsou zapojeny do metabolických procesů, podporují efektivní trávení, je užitečná pro mozek, kůži, nehty, podporuje nervový systém, a je zapojena do řízení cholesterolu v těle.

 

 

Kukuřice – vitamíny a další prospěšné látky

 

  • Vitamin K je zodpovědný za srážení krve, což podporuje rychlé hojení ran, ale pro lidi, kteří trpí zvýšenou srážlivost krve, tato vlastnost má potenciál ničit jejich zdraví.

  • Vitamin E chrání naše buňky před poškozením kůže z rychlého stárnutí.

  • Vitamin A hraje důležitou roli v procesu reprodukce a růstu, udržení imunity.

  • Tryptofan nám pomáhá usnout. Máte-li problémy s usínáním, zkuste před ulehnutím do postele jíst kukuřici.

  • Železo, hořčík, fosfor, sodík a zinek, také hrají důležitou roli v životě našeho těla, včetně toho, jak se podílet na metabolických procesech, jakož i v regulaci acidobazické rovnováhy, přínos pro kosti a zuby.

12 důvodů, proč konzumovat kukuřici

 

1. Udržuje dobrou hladinu krevního tlaku i funkce srdce.

2. Snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice.

3. Posiluje krvetvorbu a okysličování buněk.

4. Má pozitivní vliv na plodnost a potenci.

5. Pomáhá udržovat správnou hladinu hormonů.

6. Zvyšuje schopnost soustředit se a posiluje intelekt.

7. Snižuje hladinu cholesterolu a průchodnost střev.

8. Má močopudný účinek, brání zadržování vody v těle.

9. Posiluje vlasy a pokožku.

10. Rozvíjí fantazii a kreativitu.

11. Podporuje trávení a zabraňuje zácpě.

12. Působí proti stresu.

 

 

Kukuřice - kontraindikace
 

Kukuřice se nedoporučuje lidem, kteří trpí trombózou, tromboflebitidou nebo mají hyperkoagulovatelné poruchy. To se týká také kojení a těhotných žen. Máte-li akutní žaludeční vředy a jícnové vředy, taktéž se nedoporučuje konzumace kukuřice. Nezapomeňte, o možnosti individuální nesnášenlivosti výrobku.

 

Hubněte s kukuřicí
 

 

Kukuřičná mouka se používá na zahuštění do polévky, dělají se z ní i halušky nebo lehce stravitelná kaše, která se za tepla omastí syrovým máslem a dochutí skořicovým cukrem, kakaem, povidly, kompotem, kečupem, kořením případně se posype strouhaným sýrem.

Kukuřičné placky

Kukuřičnou mouku zalijeme malým množstvím vody, aby byla měkčí, necháme ji odstát cca 20 minut a potom k ní přidáme rozkvedlané vajíčko. Těsto dáme na vymaštěnou pánev a uděláme palačinkám podobné placky. Jsou velmi chutné se strouhaným sýrem. Pije se k nim kyselé mléko.

 

Použití kukuřice v lidovém léčitelství

 

Kukuřice je doporučována na onemocnění ledvin, zánět močových cest a zánět močového měchýře.

 

 

Léčitelé radí:

  • Spotřebovat v průběhu jednoho dne od 4 do 6 gramů sušené blizny;

  • Pít třikrát denně - 1 šálek vývaru kukuřice (do ¼ l vody nasypeme 1 lžičku syrové kukuřice, rychle přivést do varu, vyluhovat 5 minut).

 

 

 

 

 

 


skladem novinka akce

naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

YTU1NWM