ZBOŽÍ V AKCI

běžná cena 369,00 Kč
naše cena 367,00 Kč
skladem
naše cena 446,00 Kč
skladem
běžná cena 1 800,00 Kč
naše cena 1 733,00 Kč
skladem

Úvod » Prevence » Záludný glutamát

Prevence / Záludný glutamát

 glutamát

 

 

Pátá chuť umami

 

Glutamát se v posledních letech hojně používá v hotových pokrmech pro zvýraznění chuti. Pro vnímání druhu chuti, kterou vyvolává glutamát, zvolili biologové speciální termín, kterým je umami. Japonské slovo umami znamená pátou chuť, vedle sladké, slané, hořké a kyselé. Když zkonzumujeme potravu s glutamátem, jeho obsah se v mozku zvýší 25-45 krát. Glutamát přijímaný ve stravě prostupuje také placentou do krve plodu a do mozku. Nezralý mozek, který se vyvíjí, je na glutamát čtyřikrát citlivější než mozek dospělého člověka. Známým faktem je, že je glutamát neurotoxický a rozhodně by se tak neměl vyskytovat ve stravě těhotných a kojících žen a ani ve výživě kojenců či batolat. Glutamát však způsobuje určité nebezpečí v každém věku, jeho vyřazení z kuchyně tak bude ku prospěchu celé rodiny. Glutamát a aspartam jsou chutě, které dokážou zabít a které mohou velmi negativně ovlivnit další vývoj naší civilizace.

 

Glutamát se v potravinových výrobcích skrývá i pod jinými názvy

 

Některé výrobky nesou označení E 620 -E 625, problémem však je, že obsah glutamátu v některých potravinách se může skrývat i pod názvem hydrolyzované proteiny, kvasničný či sójový extrakt. Na trhu se vyskytuje mnoho hotových jídel pro kojence a batolata, která se vyznačují obsahem těchto extraktů. Lze se domnívat, že změny ve výživě kojenců a batolat, které lze charakterizovat masivním užíváním hotových jídel, mohou mít na svědomí zvýšený výskyt autismu v USA a Velké Británii. Vysokým obsahem volného glutamátu se vyznačuje především sójová omáčka. V USA vyvolává obavy tzv. Syndrom čínské restaurace. Po požití jídla s vysokým obsahem glutamátu se zvýší krevní tlak, člověk zrudne v obličeji, zrychlí se mu srdeční tep a může se objevit také nevolnost. Jsou zaznamenány případy náhlého úmrtí v důsledku zvýšené dráždivosti srdce. Mnoho vědců vede rozsáhlé kampaně za zákaz přidávání glutamátů do potravin a do potravinových doplňků.

 

Působení glutamátu je neurotoxické

 

Aminokyselina glutamát se nachází ve velkém množství v mozku savců, tedy i v mozku člověka. Uplatňuje se jako hlavní excitační přenašeč nervových vzruchů. Glutamát dokáže vyvolat a ovlivnit mnoho fyziologických procesů v mozku. Například také reguluje procesy učení a paměti, přenos bolestivých podnětů a působí na koordinaci pohybů. Jeho působení v nesprávnou dobu na nesprávném místě však může vyvolat řadu patologických stavů, mezi které řadíme neurodegenerace, epileptické záchvaty, chronickou bolest, autismus, ischemii mozku, lékovou závislost či deprese. Pokud je koncentrace glutamátu v mozku zvýšena dlouhodobě, jeho působení je neurotoxické. Pokusy ukázaly výrazný vliv glutamátu podávaného laboratorním zvířatům v potravě. Od té doby bylo prokázáno desítkami dalších studií, že glutamát z potravy vstupuje velmi rychle do některých částí mozku, které nejsou pod ochranou hematoencefalické bariéry. V těchto oblastech je vstup glutamátu do mozku až tisíckrát větší v porovnání s ostatními částmi. Při některých onemocněních je funkce hematoencefalické bariéry narušena a tito lidé jsou pak vystaveni většímu riziku glutamátu ze stravy. Mezi tato onemocnění patří zejména diabetes, hypertenze a cévní či nádorová onemocnění.

 

Nezralý mozek je vůči glutamátu citlivější než mozek dospělého člověka

 

Experimentálně bylo potvrzeno, že nezrálý vyvíjející se mozek myší, krys a opic je čtyřikrát citlivější vůči působení glutamátu oproti mozku dospělého jedince. V období intenzivního růstu a vývoje mozku, které je u člověka zahájeno v období šestého měsíce těhotenství a trvá několik roků po narození, je nezralý mozek člověka citlivý na mnoho vnějších vlivů, které zasahují do metabolismu glutamátu. Ze strany matky se může jednat o užívání alkoholu a drog v období těhotenství, dále také některých léků, které jsou většinou antagonisty glutamátových receptorů. Glutamát z potravy těhotných žen představuje doposud málo zvažované riziko pro vyvíjející se mozek plodu. Bylo již prokázáno, že glutamát může prostupovat placentou a následně se hromadit v mozku plodu. Studie poukazují na fakt, že hladina glutamátu v mozku dítěte je dvojnásobná oproti hladině glutamátu matky. Přijímání glutamátu v raném postnatálním vývoji navozuje změny, které přetrvávají až do období dospělosti. Podávání glutamátu v potravě může vyvolat zvýšení tvorby volných kyslíkových radikálů a peroxidaci lipidů, která přetrvává až do dospělosti. V dětské výživě jsou obvykle zdrojem volného glutamátu hydrolyzované proteiny. Nadměrné užívání glutamátu lze spojit s patogenezí mnoha onemocnění. Jmenujme například migrény, epileptické záchvaty, neurodegenerativní nemoci, vývojové poruchy mozku, poruchy učení u dětí a autismus. Glutamát je paradoxně lékaři doporučován ke zvýšení chuti k jídlu.

 

Poznatky biomedicínského výzkumu proti požadavkům trhu
 

Poznatky biomedicínského výzkumu ohledně působení glutamátu jsou bohužel překrývány zájmy trhu a obchodu. Produkce glutamátu i aspartamu se stále zvyšuje, dosahuje až několika tisíců tun za rok. Lékařům a výzkumníkům se pravděpodobně nepodaří zastavit tuto stále se zvyšující produkci. Poslední výsledky biomedicínského výzkumu jsou však naprosto dostačující k tomu, abychom na toto nebezpečí mohli veřejnost upozorňovat. Když lékaři hledají příčiny mnoha onemocnění, mohli by zvažovat synergické působení glutamátu a aspartamu. Spotřebu glutamátu by rozhodně měly omezit těhotné a kojící ženy, malé děti a senioři. Excitotoxiny z potravy mohou být škodlivé pro pacienty, kteří trpí cévním onemocněním, diabetiky i onkologické pacienty.

 


skladem novinka akce
běžná cena 369,00 Kč

naše cena 367,00 Kč

skladem
akce


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 139,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem




 

naše cena 1 099,00 Kč

skladem


 

naše cena 199,00 Kč

skladem

MGFhZ