Úvod » Prevence » AHA kyseliny

Prevence / AHA kyseliny

 kosmetika a aha kyseliny

 

AHA kyseliny jsou součástí mnoha kosmetických produktů

 

AHA kyseliny nalezneme ve složení mnoha různorodých kosmetických produktů předních firem v oblasti kosmetiky. Jejich název pramení z jejich chemického vzorce. Jedná se o alfa-hydroxykyseliny organického původu, mezi které patří kyselina jablečná, kyselina mléčná, kyselina vinná a kyselina citronová. Jak z názvů kyselin vyplývá, najdeme je obsažené v různých plodech, dále také v ovocných a zeleninových šťávách a nechybí ani v pivu či ve vínu. Díky svému snadnému průniku do pokožky se využívá kyselina glykolová pocházející z cukrové třtiny. Jedná se o sloučeniny, k jejichž vzniku dochází v buňkách lidského těla při oxidaci živin a také při procesu transformování energie. Kyselina mléčná tak funguje jako naprosto přirozená součást krve, potu i tkáňového moku. V oblasti moderní kosmetiky se využívají především synteticky vyrobené AHA kyseliny organického původu, které jsou velice levné. V kosmetických přípravcích na vysoké úrovni mohou být AHA kyseliny uzavřeny do lipozomů, díky čemuž je umožněn jejich snadnější průnik i do hlubších vrstev kůže.

 

Působí jako chemický peeling přírodního původu

 

Již v dobách dávno minulých měli lidé velice pozitivní zkušenosti s lázněmi s kyselým mlékem, jablečným octem nebo vínem. Stejně tak i dermatologům moderní doby neuniklo, že AHA kyseliny dokážou značně omezit strukturu a povrchovou vrstvu naší pleti. Dokážou snížit soudržnost buněk pokožky a dokonce také snížit tloušťku zrohovatělé vrstvy. Dá se tedy říct, že působí jako chemický peeling přírodního původu. AHA kyseliny dokážou navýšit vazbu vody a buněk pokožky o neuvěřitelných 190-300 %. Disponují tak výrazným hydratačním efektem. Výrobci tvrdí, že jsou schopny vyvolat rejuvenaci pokožky. AHA kyseliny stimulují tvorbu kolagenu, což je důležitá mezibuněčná hmota, která působí na pružnost pokožky a dokáže snížit její náchylnost vůči tvorbě vrásek. Tento efekt je také značně průkazný, dochází ke zvýšení syntézy kolagenu o 50-160 %. AHA kyseliny tak mohou být tím zázračným prostředkem k tomu, aby naše pleť byla hladká, pevná a pružná. Dlouholeté zkušenosti s jejich uplatňováním v kosmetických výrobcích však ukazují, že jejich efekt nemusí být jednoznačně prospěšný pro všechny ženy.

 

AHA kyseliny mají hydratační efekt a stimulují tvorbu kolagenu

 

AHA kyseliny působí na zrohovatělé vrstvy pokožky, čehož se využívá v oblasti dermatologie při odstraňování jizev, které zůstávají na pokožce například po akné. Pomocí AHA kyselin se dále odstraňují hyperpigmentované skvrny, zmírňuje hloubka vrásek nebo také zmenšují rozšířené póry. Díky spojení efektu hydratace se stimulací tvorby kolagenu jsou AHA kyseliny velice prospěšné pro stárnoucí pleť. Stimulace syntézy kolagenu je však nepříliš vhodná pro pleť mladou, protože by mohlo dojít k jejímu přílišnému ztluštění. Po několikaleté aplikaci AHA kyselin může obličej získat ztuhlý a edematózní vzhled, jak dokládají zkušenosti z USA.

 

Každodenně by se měly používat jen AHA kyseliny o nízkých koncentracích

 

Pro každodenní používaní by měly být aplikovány AHA kyseliny o nízkých koncentracích, které nepřesahují 5 %. Vyšší koncentrace s sebou již mohou přinést značné okyselení. Doba jejich působení by měla být maximálně 1-4 minuty. Po omytí by se měla pokožka pečlivě očistit mýdlem, aby došlo k její neutralizaci. Používání AHA kyselin, které se vyznačují vysokými koncentracemi, které mohou dosahovat 12-70 %, tak patří jednoznačně do rukou odborníka. Ošetření pleti za pomocí AHA kyselin o vyšších koncentracích se obvykle provádí v období podzimu a zimy. Avšak ani přípravky o nízkých koncentracích bychom neměli aplikovat na kůži, která byla nedávno vystavena slunci a je opálená či dokonce spálená od slunce.

 

AHA kyseliny můžeme přijímat i ze stravy

 

AHA kyseliny působí na lidský organismus blahodárně i tehdy, pokud jsou přijímány ve stravě. Při tomto způsobu přijímání AHA kyselin do těla tak nejsme ohroženi jejich vysokými koncentracemi ani rizikem vzniku odulého obličeje. V našem jídelníčku by tak zajisté neměly chybět jablka a hrozny, dále také kyselé zelí a ovocné šťávy. Můžeme zařadit i jinou mléčně kysanou zeleninu, jogurty, kyselé mléko anebo víno ředěné vodou. Tyto potraviny slouží jako účinná prevence vrásek, jsou prospěšné také pro zažívací trakt i ostatní sliznice našeho těla. Pozitivně působí také na žíly a cévy, protože také jejich stěny obsahují kolagen.

 

Jablečný ocet pro krásnou pleť i zdravé žíly

 

Velice užitečnou součástí jídelníčku může být jablečný ocet. Lze jej použít k přípravě zálivky do zeleninových salátů. Zředěný poslouží k omývání pokožky jako peeling a přírodní rejuvenátor. Učinkuje také při odstraňování rozšířených žilek v obličeji. Pozitivně působí na křečové žily na nohách, lze jej využít k omývání. Výborný je jako příměs do sedacích koupelí při hemeroidech. Směs jablečného octa a kuchyňské soli poslouží jako prostředek pro zpevnění nehtů. Jak je vidět, i běžná kuchyňská kosmetika může mít srovnatelné účinky jako kosmetické přípravky a navíc s sebou nepřináší žádná rizika.

 

 

 


skladem novinka akce

naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem



naše cena 299,00 Kč

skladem

ODNiNDdhZ