ZBOŽÍ V AKCI
Na první pohled vypadá trochu nevzhledně a málokoho by asi napadlo, že v sobě ukrývá hotové přírodní poklady v podobě množství látek nesmírně cenných pro naše zdraví. Kulaté hlízy s mírně zvrásněnou šedočernou slupkou a bílou dužinou patří černé ředkvi – jakési zimní příbuzné růžové jarní ředkvičce.
S ní má společnou palčivou chuť (která se někdy blíží až ostrosti), je stejně křehká a šťavnatá, ale mnohem větší. Nesklízí se brzy zjara, ovšem až na podzim a poté ji lze velmi dobře skladovat, takže během chladnějších měsíců poslouží jako vynikající zpestření jinak poměrně monotónního jídelníčku. V době, kdy je čerstvá zelenina obtížně k dostání, černá ředkev bohatě nahradí všechny potřebné vitaminy, minerály a další nezbytné látky, o které v zimě přicházíme.
Bohatství skryté v černé ředkvi je nesmírné. Tahle nesmělá šedá kráska, na kterou jsme bohužel tak trochu pozapomněli, obsahuje totiž kromě vitaminů a minerálních látek třeba antibioticky působící fytoncidy. Hořčičné silice zase disponují schopností detoxikovat organismus a jsou zcela blahodárné pro naše játra. Obecně se konzumace černé ředkve doporučuje také při onemocnění vylučovacího ústrojí.
Úplně nejjednodušší varianta se nabízí sama: černou ředkev můžeme chroupat jednoduše syrovou, ne každý si však oblíbí palčivou chuť této neobyčejné zeleniny. Lehko ji ovšem vyženeme tepelnou úpravou – a zde se nabízejí široké možnosti. Řepu oloupeme a zbavíme kořínků a zelených výhonků, poté ji nakrájíme a následně se naše kulinářská kreativita může vydat netušenými směry.
Je-libo černou ředkev glazovanou, dušenou, vařenou, smaženou jako hranolky, nebo snad pečenou? Fantazii se meze nekladou a každý kuchař jistě brzy objeví své chuťové preference. Z ředkve dále můžeme lisovat šťávy, vyrábět třeba pomazánky nebo ji použít jako originální ozdobu. Vidíte tedy, že možností je hodně – jen je objevit a vyzkoušet. Možná vám některá skutečně zachutná?
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz