ZBOŽÍ V AKCI

běžná cena 1 800,00 Kč
naše cena 1 733,00 Kč
skladem
běžná cena 3 499,00 Kč
naše cena 2 488,00 Kč
skladem

Úvod » Prevence » Rtuť

Prevence / Rtuť

Nebezpečná rtuť

 

Rtuť je toxická i malém množství

 

V případě rtuti se jedná o látku, která je toxická ve všech svých podobách. Průmyslová výroba vytváří exhalace, které patří mezi největší zdroje rtuti. Bakterie, které najdeme v řekách, jezerech a oceánech, jsou schopny proměnit elementární rtuť na sloučeniny organického typu. Z nich můžeme jmenovat například metylrtuť. Poté dochází k akumulaci těchto organických sloučenin ve tkáních vodních organismů. Tím sloučeniny vstupují do potravních řetězců. Velcí živočichové, kteří žijí v moři (například žraloci, velryby, tuňáci nebo mečouni), poté představují hlavní zdroje a možnosti toho, jak můžeme přijmout rtuť potravou. Rtuť může způsobit imunitní poruchy, dokáže narušit motorické a neurologické funkce a také může být příčinou vzniku poruch chování.

 

V historii proběhlo několik masových otrav rtutí

 

Rtuť je využívána v průmyslu. Není lehké získat údaje o tom, kolik rtuti je v průmyslu skutečně spotřebováno v různých státu. Většinou se však jedná o tisíce tun ročně. Tento údaj platí pro USA, země Evropské Unie i třeba Indii. V rámci Evropské Unie jsou celkové roční emise rtuti do ovzduší odhadovány na deset tun. V USA uvolní ročně zubaři přibližně čtyři tuny rtuti ze svých ordinací do vodovodního potrubí. V historii bylo zaznamenáno několik masových otrav rtutí. Chemička koncernu Chisso vypouštěla do zálivu Minamata v Japonsku odpady, které nikdy nečistil. Po roce 1960 se objevila podobná situace v prefektuře Niigata na řece Aganě. Tyto odpady se vyznačovaly vysokým obsahem rtuti, čímž kontaminovaly ryby a další živočichy žijící ve vodě. Jejich konzumace vyvolala masové otravy u lidí i zvířat. Psi, kočky, krávy i lidé umírali po další tři desetiletí. Na počátku roku 2001 bylo uváděno číslo 2265 jako celkový počet obětí. Více než 10000 osob obdrželo od koncernu Chisso finanční odškodnění za újmu na zdraví.

 

Největším problémem je kontaminovaná potrava

 

Největší otravy rtutí jsou spojovány s konzumací kontaminované potravy. Kromě ryb a jiných mořských živočichů se však může jednat také například o rtutí namořené zrní připravené k setbě. Zrní chudí obyvatelé v Pákistánu, Ghaně či v Guatemale využili k výrobě mouky a upečení chleba i přes předchozí varování. Tento incident si vyžádal tisíce postižených a mrtvých. Ve zmíněných oblastech bylo zpozorován zvýšený počet zdravotně postižených novorozenců, kteří se narodili matkám, které samy nevykazovaly žádné symptomy otravy rtutí. Novorozenci v mnoha případech trpěli značným neurologickým poškozením, objevovala se slepota, hluchota a ojedinělé nebylo ani poškození mozku. Kojenci měli opožděný motorický vývoj a častokrát i narušené reflexy.

 

Přímořská populace konzumuje dvanáct porcí ryb a mořských živočichů týdně

 

Na Faerských ostrovech, které se rozprostírají v severním Atlantiku mezi Islandem a Norskem, se vyskytuje geneticky izolovaná populace. Výživa obyvatel Faerských ostrovů je založena na produktech moře, tito lidé tak prostřednictvím ryb a jiných mořských živočichů přijímají velké množství rtuti. Jejich příjem rtuti dlouhodobého charakteru dvojnásobně překračuje příjem rtuti, který je doporučen WHO. Provedená studie prokázala narušení pozornosti, paměti i motorických schopností. Je zde zvýšený výskyt dětského autismu i Aspergerova syndromu. Podobně izolovanou oblastí jsou také Seychely. Těhotné ženy zde konzumují ryby v průměru dvanáctkrát za týden. Zde studie nepotvrdila výskyt onemocnění souvisejících se zvýšenou expozicí rtuti. Rybí oleje mohou mít významnou ochrannou funkci před toxickým působením rtuti. Doporučuje se konzumace lososů z čistých vod Aljašky nebo také olej z tresčích jater.

 

Doporučuje se konzumace lososů z čistých vod

 

Rtuť je silně toxická i v malých dávkách pro všechny tkáně a orgány lidského těla. Může se podílet na vzniku patofyziologických změn. Nadměrný příjem rtuti z kontaminované stravy ohrožuje přímořskou populaci, kde tvoří ryby a mořští živočichové významnou část běžného denního jídelníčku. Obyvatelstvo České republiky není vystaveno zvýšenému riziku rtuti. Ryby mohou obsahovat stopová množství různých těžkých kovů, ale obsahují také látky, které jsou bezesporu pro naše zdraví prospěšné. Přesto se však doporučuje omezit konzumaci ryb na dvě porce za týden.

 


skladem novinka akce


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 139,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem




 

naše cena 1 099,00 Kč

skladem


 

naše cena 199,00 Kč

skladem

ZjU4M