Zázračnou sílu nečekejte, špenát ale nepřehlížejte

07.03.2017

Pověsti o tom, že špenát je přírodní zásobárnou síly, jsou dnes už pomalu legendou. A také už dávno víme, že nejsou pravdivé, protože se vědci prostě spletli s umístěním desetinné čárky. A najednou byl špenát doslova zbožštěn. To však ještě neznamená, že špenát není našemu zdraví nikterak prospěšný, taková informace je rozhodně chybná a zavádějící . Navíc existuje mnoho způsobů, jak špenát konzumovat.

Špenátem k vyčištění organismu

Špenát je velkou zásobárnou vitamínu A, a to hlavně ve formě betakarotenu. Tato látka je známá tím, že dokáže na sebe vázat škodlivé látky i těžké kovy ve vašem těle a odvádět je pryč. Špenát je tedy ceněným antioxidantem, který dokáže působit dokonce i jako skvělá prevence rakoviny. Navíc, betakaroten se přirozenou cestou stará i o vaší kůži, protože jí chrání před negativním působením slunečního svitu a také samozřejmě stárnutím.

Kyselina listová – zázrak nejen pro těhotné

Díky vysokému obsahu kyseliny listové, která je jednou ze složek spadající pod vitamín B, je špenát vhodný zejména pro nastávající maminky. Je totiž prokázáno, že kyselina listová pozitivně ovlivňuje vývoj vašeho nenarozeného dítěte. Příznivě ale ovlivňuje i vás samotné. Pozitivní vliv má především na duševní pohodu a na kardiovaskulární systém.

A jak je to s pověstnou silou?

Pravdou je, že špenát opravdu obsahuje hodně železa. Ne tedy tolik, aby vám při pravidelné konzumaci opravdu přibyla tělesná síla, ale zároveň dostatek na to, aby vám špenát dokázal do těla dodat dostatečné množství železa. Přílišná konzumace se naopak sportovcům nedoporučuje, protože tělo si s takovým návalem železa ani dalších minerálů nedokáže správně poradit a adekvátně je zpracovat. Takže to se špenátem rozhodně nepřehánějte!

Mnoho různých podob na talíři

Špenát se dá konzumovat v různých podobách. Asi nejznámější podoba je klasický vařený špenát, podávaný jako příloha k různým pokrmům. Dá se ale jíst i v syrovém stavu, případně použít jako zajímavá ingredience do různých jiných jídel.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

MzdmNzg5