Lilek, odstrkovaná potravina plná zdraví

07.03.2017

Lilek je potravinou, která se už v minulosti hodně přehlížela. Teprve staří Řekové přišli na to, že konzumovat ho syrový je nesmysl, protože je nejen velmi hořký, ale bohužel také jedovatý. Pokud se ale tepelně upraví, tak je velmi užitečný, a my si hned povíme, co všechno dokáže. Rozhodně toho není nijak málo!

Hlavní je nezahazovat slupku

Tak, jako u spousty jiných druhů ovoce a zeleniny platí, že nejvíce cenných látek se nachází v oblasti pod slupkou. Tu tedy v žádném případě neodstraňujte. Je jedlá, a tělo jí poměrně snadno stráví. Byla by tedy škoda se připravit o vše, co se pod ní schovává.

Opomíjený, ale velmi výživný plod

Lilek se často doporučuje jako vhodná potravina i při redukčních dietách. Může za to především jeho vysoká výživová hodnota. Dokáže vás tedy spolehlivě zasytit, ale zároveň nepředávkovat látkami, které při hubnutí do těla zkrátka v takovém množství dostat nechcete. Lilek je hodně vodnatý a tím pádem málo kalorický. Přesto ale zasytí, protože voda dodá žaludku pocit plnosti.

I lilek umí výborně čistit tělo

Průzkumy a studie prokázaly, že lilek je bohatým zdrojem pektinu. To je velmi silný přírodní antioxidant, který obsahují například i jablka, a který dokáže efektivně pročistit vaše tělo od škodlivých látek. Nejvíce práce odvede v trávícím traktu, zejména pak samozřejmě ve střevech. Skvěle ale funguje také na snížení příliš vysokého krevního tlaku, což je další velké zdravotní plus.

Rutin, draslík a ti další

V neposlední řadě najdeme v lilku velké množství draslíku. Ten má velice příznivý vliv především na váš vylučovací systém a ledviny. Jistě oceníte také rutin, který umí zpevnit vaše cévy a působí jako vhodná prevence proti vzniku sklerózy. Lilek obsahuje také spoustu dalších účinných látek, zejména vitamíny ze skupin A, nebo B, a mnoho stopových prvků jako hořčík, železo nebo zinek.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

MzI2Z