Proč nejíst a nepít studené jídlo a pití

13.03.2017

Není asi nic lákavějšího než si v horkém letním dni dopřát sklenici dobře vychlazeného pití. Proti osvěžujícímu efektu chlazených nápojů a potravin nemůžeme vlastně ani vznést jedinou námitku. Ovšem problém nastává jinde, a to ve vašem metabolismu. Lidské tělo totiž při reakci se studeným jídlem nebo nápojem reaguje tak, že zpomalí metabolismus. V některých případech se může dokonce i úplně zastavit, a to je to poslední, co byste si přáli. Zejména v případě, kdy se snažíte ze všech sil alespoň trochu zhubnout.

Proč tomu tak vlastně je?

Když se nad tím zamyslíme, dává to smysl. Lidské tělo má svou určitou teplotu. V okamžiku, kdy ho naplníte studeným pokrmem či nápojem, musí tělo vyvinout velké množství energie k tomu, aby studený obsah ohřálo. Bez toho ho nemůže začít trávit. A právě to je ten problém. Studený obsah ve vašem žaludku tělo značně vyčerpá, a tak jídlo, místo toho, aby energii zvýšilo, jen doplní tu, která byla nutná k jeho ohřevu. Snižuje se tím tedy efektivita potravy.

Proč nezapíjet jídlo ve velkém?

Souvisí s tím samozřejmě i další fakt, a tím je zapíjení teplého jídla studenými nápoji. To je vůbec to nejhorší, co můžete z výživového hlediska udělat. Napřed totiž dodáte žaludku teplé jídlo, které žaludek začne poklidně trávit. Poté ho ale spláchnete studenou vodou nebo jiným nápojem. Tím ale celý trávící proces zastavíte, protože tělo musí tekutinu ohřát, než může pokračovat v trávení. To může vést až k nepříjemnému nafouknutí. Někdy je tak příčina trávících problémů právě v takto zablokovaném metabolismu.

Má cenu pít jen teplé nápoje?

Nemusíte pít výhradně jen teplý čaj, to by byla jistě i škoda. To v některých případech není z časových důvodů i momentálních podmínek možné. Rozhodně tím ale nic nezkazíte. Dobře ale uděláte i v případě, že budete pít vlažnou vodu, jejíž teplota se bude co nejvíce blížit teplotě tělesné.

 

ZDBkZjM