Lepší je jíst málo a ve vhodnou dobu

13.03.2017

 

Nepochybně je velmi důležité to, co jíte. Neodmyslitelně k tomu ale patří i to, jak to jíte. I kdybyste jedli ty nejzdravější věci, je vám to k ničemu, pokud se jimi budete nárazově přejídat. I stravování má svoje jasně daná pravidla, která je nutné dodržovat. Proto vám přinášíme pár tipů, jak vytěžit ze stravování co nejvíce.

Třikrát nebo třeba šestkrát?

Některé zdroje doporučují jíst šestkrát denně v malých dávkách. Jiné doporučují zase pro změnu tři dávky, ale o něco větší. Kdo má tedy pravdu? Budete se divit, ale zastánci obou možností. Nezáleží totiž ani tolik na tom, kolikrát za den jíte. Důležité je, abyste zachovali správný přísun energie do vašeho těla. Pokud tedy víte, že byste za den měli přijmout například 6000 kalorií, tak je úplně jedno, zda je přijmete ve třech dávkách po 2000 kcal, nebo v šesti dávkách po 1000 kcal.

Co jíte, ale hlavně jak to jíte?

Spousta času a úsilí se věnuje osvětlování toho, jaké druhy potravin je dobré jíst, pokud si chcete udržet zdravé tělo. Málokdo už ale zmíní i fakt, že je velmi důležité to, jak vlastně jíte. Na jídlo byste měli mít klid. Rozhodně není dobré jíst ve spěchu, při práci nebo dokonce za chůze. Samozřejmě, ne vždy to okolnosti dovolí, ale pokud můžete, dejte si s jídlem na čas a pořádně ho vychutnejte. Jedině tak je totiž zaručeno správné fungování metabolismu.

Kdy tedy vlastně jíst?

Ideální je nenechat žaludek dostat se do fáze, kdy vám dá pocítit hlad. V tu fázi už totiž pracuje naprázdno, což mu příliš nesvědčí. Vysledujte si tedy, kolik energie vám dají jednotlivé chody, a naplánujte si jídlo tak, aby váš žaludek nikdy nebyl úplně prázdný.

Jako vůbec nejdůležitější jídlo dne se uvádí snídaně. Nepodceňujte jí a najděte si na ní čas. Jedině tak totiž nastartujete svůj metabolismus tak, aby po celý den správně fungoval.

 

 

OGZmY