Potraviny moderní doby, jíme skutečně zdravě?

09.12.2016

Možná si ještě vzpomenete na vyprávění prarodičů, co jedli za svého mládí. Tehdy nebylo vše dostupné tak, jako to máme dnes. Můžeme si koupit cokoliv, nás jen napadne, jídla je dostatek a navíc nabídka je tak obrovská, že to mnohé svádí k přejídání. Jenže je to skutečně dobře? Dokážeme ještě vůbec jíst a žít zdravě?

Dříve se strava skládala především z rostlinného původu. Konzumovaly se obiloviny (chleba, otruby, mouky, vločky), brambory, ořechy, domácí ovoce, sezónní zelenina, mléčné výrobky a maso převážně domácí. Maso se navíc jedlo pouze 1x nebo 2x týdně. Lidé si suroviny vyráběli svépomocí a pochutnávali si na domácích produktech. Dnes nám tento způsob života přijde tak vzdálený, zejména ve městech. Potraviny nebyly průmyslově zpracované plné chemie.

Na čem si dnes pochutnáváme?

Víte skutečně co jíte? Mezi běžné suroviny patří cyklamáty, aspartam, L-glutaman sodný, dusitan sodný, modifikované škroby, ztužené tuky, tavící soli a mnoho dalších. To nezní příliš chutně, co říkáte? Jen si schválně někdy zkuste přečíst složení potravin a budete možná až zděšení, co vlastní věšeno konzumujete. Pokud rádi a často nakupujete konzervy, konzervované saláty, tvrdé uzeniny, paštiky, dietní výrobky, balené pečivo, žvýkačky, instantní polévky a další potraviny, které mají datum spotřeby nastavený na hodně dlouhou dobu, pak vězte, že syntetických látek obsahují opravdu hodně. Dostáváte je nejen do svého organismu, ale také jimi krmíte své děti.

Všechny tyto látky patří mezi tolik nechvalně známá „éčka“. Jejich hlavním cílem je udržet potraviny v co nejčerstvějším stavu, aby vypadaly pěkně a také dobře chutnaly. Prodlužují, zahušťují a zlepšují vzhled. Ale vůbec neprospívají našemu zažívání. Jde vlastně o uměle vytvořenou chuť, která se té opravdové podobá jen vzdáleně. Zkuste si třeba koupit sýr na farmářských trzích a balený v obchodě. Rozdíl bude obrovský. Bohužel je to nastavené tak, že co je čerstvé a zdravé, je také mnohem dražší.

Když budete dětem podávat podobné potraviny denně, rychle si zvyknout. Jenže v jejich organismu bude již od dětství doslova skladiště chemie, což se postupem času projeví různými nemocemi.

Jste to, co jíte

Toto tvrzení, které pochází ze známého pořadu o hubnutí, v sobě ukrývá hodně pravdy. Jenže není snadné zvolit tu správnou strategii při volbě potravin. Dáme vám pár tipů, jak na to.

  • Nenakupujte pouze podle ceny, ale sledujte složení, datum spotřeby a uskladnění potravin.
  • Kupujte potraviny v co nejpřirozenější formě, vařte si doma čerstvé pokrmy.
  • Nekupujte konzervy, DIA produkty, vynechejte přeslazené jogurty
  • Sledujte složení a podle toho vybírejte. Vždy máte více možností.
  • Navštěvujte farmářské trhy, sice si za produkty připlatíte, ale kvalita je opravdu nesrovnatelná.

 

Co by se mělo objevit v našem nákupním košíku?

Nakupování potravin patří mezi naše každodenní povinnosti. Někdy nakoupíme více potravin najednou, jindy si každý den dopřáváme čerstvé. Rozhodně bychom měli dbát na dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Dále pak čerstvé maso, ryby, brambory, obiloviny, luštěniny, rýži, pohanu, amarant, ořechy, sýry, mléko, bílé jogurty a neochucené tvarohy. Chybět by neměly také vejce (ideální od nějakého chovatele slepic), bylinky, koření, rajský protlak, malé množství sladidel (ideálně stévie, med, sirup agáve, javorový sirup). Z těchto přínosných potravin si můžete vytvořit zajímavý a pestrý jídelníček.

Naše babičky si většinu potravin dělaly samy. Pekly, vařily, zavařovaly. Dnes už není tolik času, a proto se často ubíráme jiným směrem, ale je tak správně? Přitom se často stačí pouze zamyslet nad tím, co jíme a v jakém stavu.

Autor: celostniporadna.cz

MTk3ZmU3M