Maté list

01.12.2016

Maté je oblíbený a velmi chutný čajový nápoj, který se připravuje právě ze sušených lístků cesmíny paraguayské. Tyto stromy se nachází v Jižní Americe. Čaje maté mají velmi charakteristickou chuť, navíc jsou velice zdravé, neboť obsahují důležité antioxidanty, vitamíny a také kofein.

Moderní medicína se již dlouho zabývá léčivými účinky maté. Nejnovější studie poukazují na to, že maté obsahuje velké množství důležitých živin a vitamínů. Pravidelná konzumace čajů maté slouží tedy jako prevence i podpůrná léčba celé řady onemocnění.

Yerba maté – tak se nápoj nazývá, neboť yerba je list a maté je výraz pro vydlabanou tykev, ze které se nápoj popíjí. Dodnes se maté považuje za tradiční nápoj v mnoha státech Jižní Ameriky. Tradičně se připravuje ve speciálně vydlabané tykvi a pije se tyčinkou bombilou, nebo přímo z hrnku. Obsahuje poměrně hodně kofeinu, přibližně 1,5 %, má tedy významní povzbuzující účinky. Kromě kofeinu je třeba zmínit také matein, což je látka velmi podobná kofeinu, ale není návyková.

Významné účinky maté

Maté působí povzbudivě a stimulačně, pomáhá při únavě a podporuje trávení. Napomáhá odbourávat tukové zásoby v organismu, proto se často konzumuje právě při snaze zhubnout. Hlavní roli totiž hraje efekt, který se podílí na snížení chuti k jídlu. Velmi dobře působí také na imunitní a nervový systém. Yerba pomáhá čistit krev, zlepšuje paměť a dodává nám potřebnou energii. Působí močopudně, pročišťuje ledviny a celkově zvyšuje odolnost organismu.

Nejnovější výzkumy poodhalily, že yerba maté obsahuje vysoké množství důležitých vitamínů, minerálů a stopových prvků, které jsou pro náš organismus nezbytné a zároveň jej posilují v boji proti různým chorobám, ale i alergiím či senné rýmě. Pravidelné pití čaje maté napomáhá tomu, že se z krve vylučují škodlivé látky a toxiny.

Důležité je také poukázat na poslední výzkumy amerických vědců, kteří tvrdí, lže yerba maté pomáhá nejen s prevencí, ale také během léčby rakoviny tlustého střeva, jež je v řadě zemí střední Evropy velmi častá. Vědci říkají, že nápoj vyrobený z lístků cesmíny paraguayské zabíjí buňky, které jsou postižené rakovinovým bujením.

 

 

NTY1YTM