Galgán kořen

03.12.2016

 

 

Galgán lékařský nepatří mezi známé bylinky, přesto je velice významný. Lodyha dorůstá do výšky až dva metry, vyniká vonnými květy. Plody galgánu tvoří zdužnatělé kulované tobolky, pro které je typická červená barva. Občas se můžeme setkat s označením siamský zázvor. Jde o vytrvalou bylinku z čeledi zázvorovitých, podobně jako zázvor, kurkuma či kardamom. Galgán se vyskytuje především v Indii a na přilehlých ostrovech, pěstuje se hojně v Číně, v Japonsku, Vietnamu a Thajsku. Z těchto oblastí se dováží do Evropy.

 

Významné koření

Galgán má významné uplatnění především v kuchyni. Můžeme jej používat jako samotné koření nebo přidávat do různých kořenících směsí. Na první pohled se podobá zázvoru, a to nejen barvou, ale také chutí a vůní. Je však jemnější a ukrývá v sobě citrusový nádech. Galgán můžete koupit čerstvý jako oddenek, ale také jako mletý prášek, stejně jako je tomu u zázvoru, oproti kterému má však zřetelně tmavší barvu.

 

Galgán využijeme především v asijské kuchyni, hodí se jako koření k masu, rybám, do zeleninových jídel a salátů. Často se přidává také do polévek. V potravinářském průmyslu slouží galgán k výrobě likérů a octa. Získávají tak nahořklou a příjemně chladivou chuť.

 

Galgán jako léčivo

 

Galgán se již ve středověku používal jako přírodní lék, kterému byly připisovány také afrodiziakální účinky. Působí příznivě na trávicí systém, což oceníme zejména u tučných a těžkých jídel. Podporuje chuť k jídlu, pomáhá při chronických zánětech střev, působí proti nadýmání a průjmu.

 

Mezi další významné vlastnosti patří to, že omezuje krevní srážlivost, roztahuje cévy a zlepšuje tak krevní oběh. Napomáhá lepšímu okysličení srdce a jde o skvělou prevenci při riziku krvácení nebo předčasného porodu v těhotenství. Jeho léčivé schopnosti uznává alternativní medicína a podle některých lékařských průzkumů dokonce pomáhá jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny a dokáže před ní také ochránit zdravého člověka. Galgán bychom tedy měli zařadit do svého jídelníčku.

 

 Autor: celostniporadna.cz

ZWNiMTc