Správně připravená brokolice nedá šanci ani rakovině

10.03.2017

Brokolice je svým tvarem i chutí zkrátka nezaměnitelná. Pokud se navíc opravdu dobře připraví, tak se jí chuťově málo co dokáže vyrovnat. Není na škodu zařadit si jí do svého jídelníčku, protože i brokolici řadíme mezi takzvané superpotraviny. Umí toho víc, než byste si možná mysleli.

Důležitá je zde správná příprava

Podobně jako u ostatních druhů zeleniny, je i u brokolice klíčovým bodem příprava. Pokud ji totiž špatně připravíte, přijdete o velkou část účinných látek – a určitě vám nebude moc chutnat. Zapomeňte proto na zdlouhavé vaření, tím se všechny vitamíny a minerály zredukují na minimum. Mnohem lepší je pak brokolici jen lehce spařit. Tím dosáhnete i toho nejlepšího chuťového výsledku.

S brokolicí uspějete i proti rakovině

Průzkumy ukázaly, že látky obsažené v brokolici mohou být skvělou prevencí například i proti rakovině prostaty. Ale není to jen tento druh nádoru, kterému umí brokolice skvěle předcházet. Skvěle ochrání také váš zažívací systém včetně žaludku a tlustého střeva, ale pomoci může i vášnivým kuřákům, u kterých taktéž snižuje riziko propuknutí rakoviny.

Ideální potravina při hubnutí?

Brokolice má také zázračnou schopnost snižovat pocit hladu. Je to způsobené především přítomností glukorafanu, který má na svědomí i již zmíněnou prevenci před rakovinou. Celkově se dá říct, že tato látka má silné detoxikační účinky a pomůže celému vašemu tělu. Rozhodně je tedy vhodné zařadit brokolici na svůj jídelníček nejen v období, kdy se snažíte zhubnout. Efekt pak může být mnohem zajímavější – a o to tu přeci jde především.

Prospěšná mimo jiné i pro vaše srdce

Díky vysokému obsahu draslíku je brokolice prospěšná i vašemu srdci a krevnímu oběhu celkově. Dokáže totiž snižovat příliš vysoký krevní tlak a uleví tak vašemu srdci od nadměrné zátěže. Výrazně tak klesá riziko výskytu závažných oběhových onemocnění. Ve vysoké míře najdeme v brokolici také hořčík, který je důležitý pro správné fungování svalů.

 

Yzc2MD