Škodlivost soli v jídle

17.03.2017

Češi prostě hodně solí – ale to platí samozřejmě i pro jiné národy. Nicméně, běžný Čech přijme za den až pětinásobek doporučené denní dávky, v některých případech si tím zadělává na vážné zdravotní komplikace. Jak solit méně? Nebo spíše – jak se vlastně odnaučit solit? Kuchyňská sůl je totiž svého druhu droga, podle toho se k ní musí přistupovat, jinak se závislosti nezbavíme. Tělo si ji prostě žádá ve stále větších porcích…

Hrozí vysoký krevní tlak a onemocnění srdce

Chorvati, Turci nebo Maďaři. Ti solí stejně nadměrně jako Češi. Zadělávají si ale na vážné zdravotní komplikace, dlouhodobě zvýšený příjem kuchyňské soli je spouštěčem celé řady problémů. Výrazně vyšší krevní tlak, cévní mozková příhoda, srdeční choroby. A stačilo by jen málo, místo patnácti gramů denně, které si dopřáváme – užívat jen polovinu nebo třetinu. Doporučená denní dávka soli je pouhých pět gramů!

Nebezpečí hrozí i u dětí

Kojenec nesmí mít víc než gram soli denně. Děti předškolního věku pak mohou maximálně dva gramy, toto je nutné důsledně dodržovat. Čím dříve si tělo zvykne na slanou chuť, tím hůře – protože závislosti se v dětském věku hodně těžko odolává. Navíc, návyky z dětství si v sobě neseme vlastně po zbytek života, tím hůř se pak se s nadměrnou láskou k solení dá bojovat…

Nezapomínejte na skryté soli

Deset deka průměrné šunky obsahuje až dva gramy soli. Rohlík má v sobě půl gramu soli, porce plísňového sýra dokonce až celé čtyři gramy! Prakticky každá potravina, kterou uvidíme v regálech supermarketů, obsahuje takzvané skryté soli. V konzervách, ať už se v nich ukrývá masová směs nebo olivy, je solí bezesporu vůbec nejvíce. Proto je nutné podobný způsob stravování omezit, zvláště pokud trpíme poněkud vysokým krevním tlakem už nyní – prevence je prostě klíčová.

Co rok, to pět kilo soli

Zvládli byste naráz pět kilo soli? Určitě ne, ani teoreticky. Organismus by okamžitě zkolaboval. Avšak, podle průměru – každý z nás zvládne meziročně tohle množství ve svém těle. Je to trochu moc, zní to prostě nepřístojně. I proto je třeba sůl v kuchyni omezit, případně si pořídit sůl s nižším obsahem sodíku, i to je částečné řešení.

 

MTBiMzA4M