Přírodní zdroje vitamínu C

16.02.2017

 

Vitamín C je nepostradatelný

 

Vitamín C, neboli kyselina askorbová, je silný antioxidant. Ochrání nás před onemocněním srdce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a urychluje hojení ran i průběh nachlazení. Podporuje naši obranyschopnost a jeho příjem bychom si měli hlídat.

 

Najdeme ho v mnoha potravinách

 

Mezi skvělé zdroje vitamínu C patří šípky. Ve 100 g dužiny najdeme 200 až 500 mg vitamínu C, což je téměř desetinásobné množství než v případě citrónů. Vyzkoušejte také černý rybíz. Kromě skvělé chuti najdeme ve 100 g tohoto ovoce 50 až 400 mg kyseliny askorbové. Pro ty, co si chtějí držet štíhlou linii, je tu červená paprika, jejíž polovina obsahuje přibližně 142 mg vitamínu C a k tomu pouhých 20 kalorií. Dalšími skvělými zdroji vitamínu, který podpoří naši imunitu, jsou růžičková kapusta a brokolice. Pokud máte raději ovoce, vyzkoušejte kiwi. Jestli toužíte po exotice, dejte si papáju, ta navíc harmonizuje vaše trávení.

 

Také bylinky nám mohou vylepšit imunitu

 

Asi nejznámější rostlinou, která nám může pomoci, je třapatka nachová, známější svým latinským názvem echinacea. Dalším kvalitním zdrojem vitamínu C je rakytník řešetlákový. Imunitu podporuje také indiánské lapacho a exotická vilcacora. Vyzkoušet můžete také ženšen všehoj.

 

Doplňky stravy jsou vhodné nejen pro sportovce a v období chřipek

 

Pokud si pohlídáme dostatečný přísun kyseliny askorbové ze stravy, nemusíme užívat žádný potravinový doplněk. Dostatečná denní dávka je 60 až 100 mg. Při tvrdém tréninku, nachlazení, silné únavě anebo v období chřipek však můžeme užívat vitamín C i v suplementu. V takových náročných obdobích naše tělo potřebuje až 500 či dokonce 1000 mg této látky za den. Za běžné situace je ale takové množství kyseliny askorbové zbytečné a tělo vyloučí veškeré přebytky močí.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

 

 

MGIzN