Nevhodné kombinace potravin

17.03.2017

Některé věci k sobě zkrátka nejdou. A platí to samozřejmě i u potravin. Jistě, všichni víme, že když zajíme ostrý maďarský guláš zmrzlinou, tak nám bude za chvíli pěkně špatně. To jsou ale ty opravdu největší extrémy, kterých se většina z nás dokáže vyvarovat. Nesprávné kombinace jídel lze ale rozebrat podrobněji a přesně to nyní uděláme.

Z čeho se vlastně skládá potrava?

Vraťme se na chvíli na základní školu. Tam jsme se všichni učili, že základní složky potravy jsou cukry, tuky a bílkoviny. Každá z těchto složek se po požití chová trochu jinak. Bílkoviny jsou tráveny v žaludku, kde na ně působí žaludeční šťávy. Tuky se oproti tomu v žaludku pouze zastaví, ale nic se s nimi neděje. K jejich zpracování dojde až v tenkém střevě, kde mají zásadité prostředí. Cukry se taktéž zpracují až v tenkém střevě. Jen s tím rozdílem, že v kyselém prostředí kvasí. A co nám z toho plyne?

Cukr a bílkoviny dohromady? Kdepak.

Je jasné, že tím pádem není zrovna nejlepší nápad kombinovat větší množství cukrů a bílkovin v jedné porci. Cukr totiž musí počkat, než se v žaludku stráví bílkovina. A mezitím má dost času na to, aby začal ve vašem žaludku kvasit. A to nevyhnutelně povede k zažívacím problémům. Trávení bílkovin může trvat až dvě hodiny a mezitím cukr napáchá značnou paseku.

Co si tedy pamatovat?

Pravidlem číslo 1 je nekombinovat ovoce s jiným druhem potravy. Ovoce je lehce stravitelné jen pokud ho v žaludku nic nezabrzdí. Pokud už si po hlavním jídle chcete dopřát sladkou tečku, raději chvíli počkejte. Pokud sníte sladké hned, opět dojde ke kvašení.

K čemu vede překyselení organismu?

Pokud budete dlouhodobě svoje tělo vystavovat překyselení, vystavujete se riziku propuknutí některé z forem rakoviny. Je totiž vědecky prokázáno, že nádorové buňky potřebují pro vývin a růst kyselé prostředí. Raději tedy udržujte svoje trávení dlouhodobě v rovnováze.

 

NjM2NjJi