Kuskus se v našem jídelníčku objevuje často

07.03.2017

 

 

Ještě před pár desítkami let patřil kuskus mezi exotické druhy potravin, které se na českých talířích objevily pouze ve výjimečných případech. Dnes je situace naprosto opačná. Kuskus se stal poměrně běžnou součástí našich jídelníčků a učíme se jej připravovat na nejrůznější způsoby. Je to jen dobře, tato obilovina původem ze severní Afriky totiž patří k pilířům zdravé stravy.

Kuskus se představuje všem

Ne každý, kdo si kuskus pravidelně připravuje, však tuší, o co přesně jde. Výraz kuskus totiž nepředstavuje název pro surovinu z jedné konkrétní plodiny, ale jde o slovo obecně označující spařenou obilnou krupici. Může pocházet jak z pšenice (což je nejčastější varianta), tak z ječmene nebo třeba prosa. Ve všech případech je zdravější varianta celozrnná. Chuťově i vzhledově je mu velmi příbuzný u nás zatím spíše méně známý bulgur, což jsou pšeničné krupky.


Můžeme jej například i obarvit


Kuskus se tradičně připravuje rozdrobením pšenice na malé hrudky (aby vznikla konzistence krupice), jejich promáčením ve slané vodě a následným usušením na slunci. Je možné jej barvit pomocí přírodních látek (například na oranžovo pomocí dýně či nažluto pomocí šafránu).

Kouzlíme s kuskusem – a to velmi snadno

Pro ty, kdo neradi tráví u plotny dlouhé minuty, představuje instantní kuskus naprosto ideální surovinu. Díky vhodné konzistenci jeho příprava nezabere více než pět minut (stačí jen zalít horou vodou a přidat lžíci oleje) a vmžiku je na stole hotový základ pro lehký a chutný salát, případně příloha k hlavnímu jídlu (především k masu).

Stovky různých možností, co vařit

Neutrální a poměrně nevýrazná chuť kuskusu zaručuje, že si jej snadno zamiluje i ten, kdo jinak cizokrajnou kuchyni příliš nevyhledává. Zachutná všem, kdo má rád těstoviny nebo středomořskou kuchyni. Kuskus navíc můžeme konzumovat doslova na tisíc způsobů, přičemž každý pokrm bude originální. Tradičně se kombinuje s nejrůznějšími druhy zeleniny (a to jak čerstvé, tak například grilované), možnosti jsou ovšem výrazně širší. Kuskus lze například konzumovat i na sladko, třeba s ovocným přelivem.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

 

 

ZWRjZ