Bílý cukr to je 100 % chemie, 0 % živin

07.03.2017

Chuť na sladké je snad u všech lidí stejná. Málokdo si dokáže sem tam nějakou tu sladkost odpustit. Pokud už to ale bez sladkého opravdu nemůžete vydržet, udělejte z úcty ke svému tělu a zdraví vše pro to, abyste se vyhnuli bílému cukru. Ano, ten je nejčastěji používaným sladidlem, ale zároveň je také jednou z nejnebezpečnějších látek. Proč? Podívejme se na to.

Z čeho je bílý cukr?

Pravdou je, že průmyslově rafinovaný bílý cukr nemá pro naše tělo vlastně vůbec žádnou výživovou hodnotu. Nejedná se o nic jiného než čistě chemický produkt. Jeho konzumací nedodáte tělu žádné živiny, minerály, ba dokonce ani vitamíny. Jeho konzumace je sice pro některé lidi naprosto samozřejmá, ale pro tělo vůbec nic samozřejmého není. Naše trávení totiž de facto není na příjem takových látek vůbec uzpůsobeno.

I velmi malé množství stačí

Už i malé množství bílého cukru, které se dostane do vašeho žaludku, zasadí organismu poměrně těžkou ránu. Sladký cukr totiž musí tělo okamžitě okyselit, čímž dojde k silnému přetížení našeho trávícího systému. Pokud spolu s cukrem sníte i jiné, byť sebezdravější věci, spolehněte se na to, že z nich nebudete mít žádný užitek. Tělo totiž všechnu svou pozornost věnuje zpracování cukru.

Pro děti absolutní tabu

Poslední skupina, která by měla s bílým cukrem přijít do styku, jsou děti. Už dávno se povídá, že děti, které konzumují hodně sladkostí, jsou neklidné, hyperaktivní, nesoustředěné, a mohou mít i poruchy chování. A je to pravda, protože cukr působí jako poměrně silné narkotikum.

Existují i zdravé sladkosti

Klasický cukr je možné nahradit spoustou látek. A teď se nebavíme o umělých sladidlech, která nám servíruje potravinářský průmysl. Na mysli máme například med, který se ke slazení používal odnepaměti. Kvalitní med přímo od včelaře je chuťově neporovnatelný s čímkoliv jiným. Zajímavou alternativou je i hnědý cukr, který na rozdíl od bílého není tak nezdravý.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

N2FlM