Koření v jídle podpoří trávení

15.03.2017

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli má koření i jiný reálný vliv na jídlo, než jeho pouhé ochucení? Samozřejmě, že má! V závislosti na tom, jaké koření použijete, se můžete těšit na širokou škálu příznivých vlivů na vaše tělo, zejména trávení. Pozor si dávejte jen na to, abyste používali skutečně kvalitní koření, nikoli levnější a méně kvalitní alternativy.

Pálí, hřeje, napomáhá trávení

Napadlo vás někdy, proč vůbec někdo používá jako přísadu do jídla kajenský pepř, známý také jako chilli? Kromě pálivosti, která ovšem ne každému sedí, má totiž spoustu pozitivních efektů. Nejenže obecně zlepšuje stravitelnost jídla, které si dáte, ale díky svojí pálivosti působí také jako desinfekce celého trávícího traktu. A navíc dokáže ještě pozitivně stimulovat k činnosti krevní oběh. To platí o naprosté většině pálivého koření, takže pokud máte rádi pálivé, děláte dobře pro své zdraví.

Tradiční čínská přísada – zázvor

Zázvor se jako přísada do jídel nejčastěji používá v Číně, kde má dlouhou tradici. Číňané ale moc dobře vědí, proč si kořen zázvoru do svých pokrmů přidávají. I on totiž dokáže podpořit lepší trávení. Krom toho má ale i spoustu jiných blahodárných účinků, zejména stimulaci krevního oběhu a srdeční činnosti, ale i snižování množství špatného cholesterolu v krvi.

Závan ze Středomoří aneb bazalka

Tradičním kořením z oblasti Středozemního moře je bazalka. Tato bylinka s nezaměnitelnou vůní dokáže v těle nastartovat trávení takovým způsobem, že si tělo lépe poradí i s tučným a těžkým pokrmem. Kromě toho dokáže ulevit také od bolesti hlavy.

Pepř všichni dobře známe

Pokud byste raději místo ostřejšího chilli či jiného druhu koření chtěli použít obyčejný pepř, věřte, že chybu neuděláte. I běžný černý pepř má totiž velmi pozitivní vliv na trávení, a hlavně dokáže stimulovat správné prokrvování celého těla a všech orgánů. A to je přitom na každém stole vedle kuchyňské soli, která tak skvělé účinky nemá – a ve větším množství je spíše škodlivou.

 

ZjNkZ