Co znamená pojem „nesnášenlivost potravin“?

10.01.2017

Zaměříme se nyní na téma, které vás často zajímá a jedná se o nesnášenlivost určitých typů potravin. Jistě jste se někdy u sebe nebo svých blízkých setkali s tím, že po konzumaci některých potravin začalo bolet břicho. Mohou se objevit různé zažívací obtíže, od bolestí břicha, po nadýmání, průjem nebo zácpu. Vypozorovat konkrétní potraviny, které nám nedělají dobře je často velmi složitý úkol.

Příliš krátké kojení

Z různých zdrojů se můžeme dovědět, že děti se zkrácenou dobou kojení, které byly velmi rychle převedeni na umělé mléko a stravu, mají v budoucnosti větší problémy s imunitou i trávením. Potvrzují to i mnohé studie a také rodiče v praxi. Děti, které jsou kojené jen krátce nebo vůbec často trpí problémy se zažíváním, ale i dalšími neduhy, jako jsou ekzémy, astma, senná rýma a další.

Umělá strava je dnes sice velice kvalitní, ale mateřské mléko zkrátka nenahradí. Ovšem v některých případech jednoduše není zbytí. V mateřském mléce se nachází cenné látky, které dítěti poskytují ochranu do té doby, než si je může jeho organismus vytvořit.

Různé zdroje říkají, že pokud tato přirozená ochrana není dítěti dopřána vůbec, nebo skončí příliš brzy, dětský organismus se s nadměrným množstvím cizích látek velmi špatně vyrovnává.

Strava, která je pro nás nepřirozená

V pozdějším věku se díky stravě, která je pro naše tělo nepřirozená, zvyšuje pravděpodobnost přehnané imunitní reakce na určité druhy potravin. Nejčastěji se jedná o potravu, která není zcela přirozená, například je chemicky ošetřená, geneticky upravovaná. Do skupiny častých alergenů řadíme exotické ovoce, ořechy, med a mnoho dalších. Je třeba si uvědomit, že čím více je v našem okolí potencionálních alergenů, tím je vyšší pravděpodobnost, že dříve či později dojde ke vzniku podobné reakce.

Dysbióza

Pod tímto názvem se ukrývá porušená střevní mikroflóra, ke které dochází špatným staráváním. Pokud v naší stravě převažují sladkosti a za přispění antibiotik dochází k patologické propustnosti střevní stěny.

Jaké mohou být následky?

Velice dobrý bariérní systém ve stěně střevní vede k tomu, aby se do krve nedostalo nic, co není dostatečně zpracováno a stráveno. Přes střevní bariéru by neměly projít cizí látky, jako jsou velké molekuly, mikroorganizmy a podobné. Pokud je střevo zdravé a nepoškozené, stěna slouží jako citlivý filtr mezi vnitřkem a krevním řečištěm. Takto je to správně. Může však dojít vinou špatného stravování k proděravění stěnu a funkce filtru tak nefunguje zcela správně. Díky tomu všechny nežádoucí bakterie a elementy se mohou dostat do těla a ovlivnit imunitní systém.

Pokud dojde k narušení chemických poměrů v těle překyselením, může si tělo vypěstovat přecitlivělost na určité druhy potravin. Dalším velkým problémem je nesprávně zvolená dieta, která je logickým krokem u lidí, kteří trpí nesnášenlivostí na nějaké potraviny. Ze strachu se vyhnout nežádoucím potravinám často svůj jídelníček až příliš omezí a jejich strava je tak příliš jednostranná. Na vině může být také dlouhodobý stres.

Jak z toho ven?

  • Je důležité řádně rozebrat situaci a hledat příčiny
  • Změna stravování je nutná, nicméně po konzultaci s výživovým poradcem
  • V případě alergií je důležité vyhledat alergologa
  • Je vhodné užívat probiotika a prebiotika, můžete vyzkoušet také chlorellu a mladý ječmen

 Autor: celostniporadna.cz

NGVjNGVj