Ovesné vločky – alfa a omega zdravé svačiny

28.02.2017

 

Ovesné vločky jsou velmi populární už řadu let. Představují ideální způsob, jak svému tělu dopřát lehkou a snadno stravitelnou stravu, která navíc velmi dobře chutná. Musíte si ale správně vybrat, protože ne všechny ovesné vločky jsou stejně kvalitní. Vznikají tak, že je loupán napařovaný oves, a obsahují především hodně sacharidů. Jsou tedy ideálním zdrojem energie, a to nejen po ránu.

Snadná snídaně na sto způsobů

Oblíbené ovesné vločky se nejčastěji konzumují k snídani, a to díky jejich snadné stravitelnosti. Existuje navíc široká škála způsobů, jak ovesné vločky konzumovat. Můžete si z nich uvařit například ovesnou kaši, přimíchat si je do jogurtu, nebo je klidně jíst samotné – mnoho lidí používá ovesné vločky jako zdravou alternativu pro večerní mlsání u televize. Vločky jsou snadno stravitelné a obsahují hodně vlákniny, proto naše tělo ráno nijak přebytečně nezatíží, ale zároveň ho díky vysokému obsahu sacharidů nabijí energií. Velmi často se používají také ve sportovní výživě a mezi jejich účinky patří i schopnost snižování krevního tlaku.

Rychlá posila pro vaše nervy

Vločky obsahují látku zvanou lecitin, který je důležitou složkou pro výživu vaší nervové soustavy. Pravidelná konzumace vloček tedy může skvěle posílit vaše nervy. Vysoký obsah vlákniny je navíc jasným signálem, že ovesné vločky také podporují vaše trávení. Jejich konzumace je tedy vhodná i v případech, kdy máte zácpu, protože podporuje činnost tlustého střeva.

Vločky udrží vaše srdce ve hře

Ovesné vločky dokážou díky svému složení snižovat hladinu cholesterolu v těle. Tím pádem výrazně upadá i riziko vzniku infarktu a dalších srdečních onemocnění. A protože vločky dokážou také stabilizovat hladinu krevního cukru ve vašem těle, jedná se o ideálního pomocníka pro všechny diabetiky.

Jedinou hranicí je vaše fantazie

Kdo tvrdí, že ovesné vločky se dají konzumovat jenom v podobě ovesné kaše nebo zalité mlékem? Způsobů využití je přesně tolik, kolik jich dokáže vaše kreativita stvořit. Mnoho lidí je používá i jako přísady do různých pečených i nepečených dezertů.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

 

ZDEzMGQ0