Fazole, surovina k multifunkčnímu využití

28.02.2017

Napadlo by vás někdy, jak širokou škálu využití může mít něco, tak obyčejného, jako je například fazole? A přestože možná znáte jen pár druhů, existuje až pět set nejrůznějších odrůd. A právě v tom je jejich dokonalost, protože se dají připravit na stovky různých způsobů a pokaždé mohou chutnat trochu jinak. Navíc jsou nabité spoustou prospěšných látek a mohou nám tak výrazně pomoct při držení zdravého životního stylu.

Ideální potravina na hubnutí a trávení

Fazole obsahují velké množství vlákniny, ať už se jedná o jakoukoliv odrůdu. Tím pádem jsou vhodné nejenom pro řešení správného zažívání, ale také k různým redukčním dietám. Vláknina v nich obsažená vás dokáže spolehlivě zasytit. Fazole navíc mají téměř dokonalý poměr i u všech ostatních cenných látek, proto jsou také bohatým zdrojem bílkovin. A přibrat po nich je skoro nemožné, pokud je tedy samozřejmě správně připravíte. Obsahují totiž naprosté minimum tuku, což mnohdy o kilech rozhoduje až v první řadě.

Fazole neznamenají automaticky plynatost

Mnoho z nás si fazole a další luštěniny spojuje především s tím, že způsobují plynatost. Ovšem to je ve většině případů způsobeno nevhodnou úpravou fazolí. Tento problém lze elegantně vyřešit, když fazole předem namočíte do vody a následně je vaříte s bylinkami, například kmínem či majoránkou. Tím snížíte na minimum množství nestravitelných látek a zabráníte tvorbě plynů.

Pravidelnou konzumací k pevnějšímu zdraví

Jak už bylo nastíněno výše, fazole obsahují velké množství prospěšných látek, nejenom bílkovin a vlákniny. Obsahují také minerální látky jako draslík, mangan, železo nebo vitamín B. Pravidelná konzumace fazolí prokazatelně dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižuje i riziko vzniku infarktu.

Král mimo jiné i mexické kuchyně

Fazole jsou využívány zejména v mexické kuchyni, a to v nejrůznějších podobách. Ať už jsou to různé variace oblíbeného pálivého pokrmu známého jako chilli nebo v různých salátech. Jakmile jednou poznáte jejich výhody, určitě se natrvalo zabydlí i ve vaší kuchyni.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

YThkN