Škodlivost hliníku je známa již dlouho

09.03.2017

Hliník je kov, který se vyskytuje všude kolem nás. Kde ho ovšem zaručeně nenajdeme, je lidské tělo. Dokonce ani tělo žádného z živých organismů na této planetě. Už i z toho plyne, že hliník není pro naše tělo vůbec nic dobrého. V jiných oblastech lidského života je to pro své jedinečné vlastnosti nenahraditelný pomocník. Ale běda, jak by se dostal dovnitř našeho těla.

Hliníkové nádobí dnes již na ústupu

Dříve bylo naprosto běžné vyrábět z hliníku nejenom příbory, ale i jiné nádobí pro kuchyňské použití. Ovšem to se dělo jen do okamžiku, než začali odborníci zjišťovat, zda nemůže mít hliník nějaké nepříznivé účinky na náš organismus. A světe div se, opravdu může. A to rozhodně ne právě malé. Proto se od hliníkového nádobí začalo upouštět a dnes už se vyskytuje jen velmi zřídka.

Největším problémem je kyselost

Pokud už náhodou hliníkové nádobí máte, nemusíte se děsit a podléhat snad nějaké panice. Pokud se nejedná o vyloženě prastaré hliníkové nádobí po vaší babičce, ale modernější provedení, pak vám v podstatě nic nehrozí. Jen si musíte zapamatovat, že hliníkové nádobí nesmí přijít do styku s ničím kyselým. Právě kyselost je spouštěcí faktor, který začne uvolňovat škodlivé látky, které pak kontaminují jídlo.

Podporuje hliník vznik Alzheimera?

Alzheimerova choroba je jednou z nejvážnějších degenerativních forem onemocnění mozku. Nejčastěji poskytuje starší lidi, ale v určitých případech může propuknout i dříve. A někdy je to připisováno i hliníku. Však už u zaměstnanců prvních továren na zpracování hliníku byly zpozorovány projevy nikoli nepodobné Alzheimerově nemoci. Problémem ovšem je, že ať už chceme nebo ne, hliníku se zkrátka úplně vyhnout nemůžeme.

Soli hliníku se používají také v potravinářství

a také například ve farmaceutickém průmyslu. Ačkoli výrobci tvrdí, že je to tak malé množství, že rozhodně nehrozí žádné zdravotní riziko, přesto raději sami zvažte, zda jim chcete věřit či nikoliv.

 

YTE3OD