Proč bychom měli upřednostňovat potraviny ve svém přirozeném stavu

08.02.2017

Zkuste se trochu zamyslet nad tím, co vlastně jíte. V současné době máme všeho dostatek. Ovšem kolik toho, co za den zkonzumujeme je ve svém čerstvém a přirozeném stavu? Kolik denně sníte ovoce a zeleniny, čerstvých zakysaných produktů? Jak často si dopřejete čerstvé ryby, pijete čistou vodu a bylinkové čaje bez sladidel? Ořechy, semínka, kvalitní oleje, koření? To vše hraje v našem jídelníčku velmi důležitou roli.

Bohužel častěji konzumujeme jídla z fastfoodu, zmražené, v plechovkách, slazené, konzervované a instantní. Zkusili jste si někdy přečíst složení takových potravin? A kolik se v nich nachází vitamínů a zdraví prospěšných látek?

V tomto článku bychom rádi upozornili na to, že mnohé potraviny svým opracováním ztrácí nejen přirozenou chuť, ale také léčivé síly, vitamíny a minerály. Stává se z nich pouze „sytič hladu“. Jenže naše tělo si z nich nevezme prakticky nic cenného, ba naopak.

Vláknina

Vláknina je důležitá pro správné zažívání. Abychom netrpěli zácpou a cítili se dobře. Můžeme ji rozdělit na měkkou, rozpustnou a hrubou. Všechny typy vlákniny jsou přínosné pro náš organismus. Nerozpustná vláknina se nachází v oříškách, semínkách či otrubách. Rozpustná vláknina je zastoupena v pektinu (jablka, hrušky) a v dalším ovoci, například v banánech.

Velký podíl vlákniny se nachází také v ovesných vločkách. Doporučit bychom mohli také pohankové zrno či jahelné vločky, pohankové zrno.

Vitamíny

Vitamíny jsou pro náš život nezbytné. Existuje celá řada vitamínů, které se nachází opět přirozeně v čerstvém ovoci, zelenině, ale také dalších potravinách. Často se snažíme vitamíny doplnit uměle, tedy různými doplňky stravy z lékárny. Ty vám ovšem nikdy nenahradí čerstvé ovoce. Pokud tedy potřebujete zvýšit přísun vitamínu C, sáhněte raději po pomerančích a mandarinkách. Tabletky můžete užívat pouze doplňkově.

Glykemický index

Váš jídelníček se často skládá z brambor, sladkostí, limonád, jogurtů a dalších mléčných produktů. Ve všem je hromada cukru. K tomu nedostatek pohybu a stresu. To je cesta k tloustnutí, ztráty energie, únavě a různým civilizačním chorobám.

Co jíme nejčastěji?

Je až na pováženou, jak se v dnešní době stravujeme. Doba je hektická a na pořádné jídlo není mnohdy čas. V rychlosti si dáme bagetu plnou majonézy, případně zajdeme do fastfoodu na něco smaženého. V hospodě nejčastěji nabízí řízky a další smažené věci, případně knedlík. A půlku odpoledne je nám těžko.

Přitom stačí jen trochu času navíc. Připravit si večer zdravou svačinku v podobě žitného chleba, čerstvé zeleniny, libové šunky, sýru a vyzkoušet můžete například chutnou avokádovou pastu. Do jogurtu si můžete přidat čerstvé ovoce a také hrst chia semínek. V práci uzobávat místo chipsů semínka goja. A místo slazených limonád si raději uvařte výborný bylinkový čaj. A čistá voda navíc zažene žízeň mnohem lépe, než taková Coca Cola.

Aditiva

Ve zpracovaných potravinách bývá často mnoho různých aditiv. Doporučujeme zaměřit se na seznam přidaných látek, které se často objevují v sýrech či uzeninách. Mezi nejčastější aditiva patří balicí plyny, emulgátory, konzervanty, kyseliny či leštící látky, plnidla, želírující a zvlhčující látky a mnoho dalších.

Šetřete své zažívání a budete se cítit mnohem lépe. Je to účinnější než jakékoliv diety. Navíc naše zdraví je to nejcennější, co máme a bohužel mnozí z nás na to často zapomínají.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

 
MGVkZjk0Y