Železo – jeho nedostatek a zdroje v běžných potravinách

27.02.2017

 

Pro naše tělo nezbytné

 

Železo je součástí hemoglobinu a pro lidský organismus tak má velkou důležitost. Je obsaženo v mnoha potravinách, pokud se člověk stravuje pestře, měl by mít jeho přísun zajištěn z běžné stravy. Na dostatečný příjem železa by si měly dát pozor zejména těhotné ženy, protože potřeba železa v těhotenství výrazně stoupá, především kvůli vývoji mozku dítěte. Na nedostatek tohoto prvku jsou náchylné také ženy v období menstruace a po porodu, dále pak senioři.

 

Nedostatek železa

 

Nedostatek železa se projevuje únavou, slabostí a dechovými či polykacími obtížemi. Mohou se objevit také závratě, otoky končetin, bolesti hlavy a zrychlení tepu. Nedostatek železa způsobuje chudokrevnost neboli anémii. Ta se vyznačuje poklesem hemoglobinu a snížením počtu červených krvinek pod dolní hranici normy. Dbejte také na příjem vitamínu C, který podporuje vstřebávání železa. Pro správnou krvetvorbu je rovněž důležitá kyselina listová a vitamín B12.

 

Zdroje železa v potravinách

 

Mezi zdroje železa patří zejména vnitřnosti (především kuřecí a hovězí játra), hovězí a jehněčí maso, plody moře, luštěniny (zejména čočka a fazole), sušené houby, ořechy (nejvíce kešu a pistácie), meruňky, jahody, sušené droždí, červená řepa a brokolice. Naopak žádné železo nenajdete v destilátech, zakysaných mléčných výrobcích, smetaně a rostlinných olejích. Příliš mnoho jej nenajdeme ani v měkkých sýrech, grapefruitech, nektarinkách, kiwi, živočišných tucích a cukru.

 

Pozor na vlákninu a kávu

 

Standardní hladina hemoglobinu v krvi je 115 g/l u žen a 130 g/l u mužů. I když jíme pestře, měli bychom si dát pozor na některé látky. Ačkoliv je vláknina v mnoha ohledech pro naše tělo velice prospěšná, snižuje obsah železa v lidském těle. Stejný efekt má také káva, čaj a čokoláda.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

 

NDc5MTk3Nm