Zázvor a jeho využití

15.05.2017

 

Oddenek asijského keře se širokými možnostmi využití

 

Koření zázvor je oddenek keře pocházejícího z jižní Asie. Tento keř zde roste divoce. Zázvor má široké spektrum využití jak v kulinářské oblasti, tak v oblasti léčení. Zázvor můžeme sehnat v kusech, rozemletý, naložený jako dezert či kandovaný jako pamlsek. Uplatňuje se jako přísada do pečiva, při výrobě zázvorového piva i při výrobě marmelád. Je také nenahraditelnou složkou mnoha indických curry. Pro léčebné účely je nejlepší koupit čerstvý oddenek a nastrouhat jej.

 

Byl používán jako v dnešní době sůl

 

Zázvor je prastaré koření. Nevíme, odkud přesně pochází, ale již před 3000 lety byl pěstován v Indii a v teplejších částech Číny. V čínské medicíně má dodnes významnou roli. Do Evropy se zázvor rozšířil díky arabským obchodníkům. V období raného středověku byl zázvor nejrozšířenějším kořením. Byl používán jako v dnešní době sůl. Své místo si získal také v léčitelství. Dnes je zázvor pěstován v jižní Číně, Indii, Japonsku, v Africe i na Jamajce.

 

Pomáhá při nachlazení a nevolnosti spojené s cestováním

 

Redukuje energii a uklidňuje. Jedná se o vysloveně léčivé koření. Zázvor vyvolává silné pocení a je vhodné jej užívat při žaludečních neurózách. Pomáhá při nachlazení a proti nevolnosti při cestování. V některých zemích je dodnes používán při otravách a ve středověku byl používán dokonce proti moru.

 

Zbaví strachu z budoucnosti a dodá energii pro vědomé prožívání

 

Zázvor dokáže utřídit myšlenky, vnést do nich klid. Zbaví nás myšlenek, které jsou plné starostí. Odstraní nervozitu, zbaví nás strachu z budoucnosti a umožní nám soustředit se na přítomný okamžik. Zázvor nám dodá energii pro každý den, který díky němu dokážeme vědomě prožívat.

Autor: celostniporadna.cz

 

MDFkM