Výhody domácího masa a vajec

09.03.2017


V dnešní době jsou domácí potraviny obrovským trendem. Nejen, že pěstovat si sami něco doma je zajímavým koníčkem a výplní volného času, ale navíc získáte často i mnohem kvalitnější produkt, než jaký nabídne masivní velkoprodukce potravinářského průmyslu. Platí to samozřejmě i o vejcích a o mase.

Vzhledově i chuťově atraktivnější vejce

Viděli jste už někdy opravdová domácí vajíčka? Nejen, že mohou být o něco málo větší než ta z obchodu, ale hlavně mají mnohem lepší chuť i vzhled. Například žloutek je u domácích vajec nádherně sytě žlutý, a vydrží mu to i po zpracování. Můžete ho rozmíchat, můžete ho zpracovat tepelně, ale na své barvě neztratí. Na rozdíl od vajec z velkochovů. Proč?

Domácí slepice nabízejí pestřejší koktejl živin

Slepice chované v drůbežárnách jsou často krmeny kukuřicí, která, ač pro ně není nijak škodlivá, není jejich přirozenou potravou. Domácí slepice, zejména mají-li možnost volného pohybu, mají mnohem pestřejší stravu. Pohyb na čerstvém vzduchu jim navíc také svědčí.

Jak je to s cholesterolem?

Lidé, kteří brojí proti domácím vejcím, se často ohánějí tím, že obsahují více cholesterolu. Ano, je to pravda, to nelze vyvrátit. Na stranu druhou, museli byste jíst několik vajec denně, aby se to opravdu nějak negativně projevilo na vašem zdraví. Obávat se nemusíte ani takové nákazy salmonelou, která se často uvádí jako rizikový faktor domácích vajec. Stačí svůj chov pravidelně kontrolovat, a především správně zacházet s vejci. Pamatujte, že ta patří na suché chladné místo, a čím dříve po snůšce je sníte, tím lépe uděláte.

Víte, co vlastně jíte?

U průmyslově produkovaných potravin zkrátka jistotu nemáte nikdy. I když se výrobci často schovávají za reklamní slogany, které se dušují, že maso, které kupujete, je zaručeně čisté, opravdu se na to můžeme spolehnout? Mnohem větší klid budete mít při konzumaci domácího masa. Vy sami totiž máte absolutní kontrolu nad tím, čím krmné zvíře vykrmíte. Je tedy jistota, že domácí maso nebude plné antibiotik, hormonů a dalších nepříznivých látek, které našemu tělu jen škodí. V průmyslových potravinách se však nezřídka objevují.

 

NmU4Y