Vláknina pomáhá v boji proti rakovině

29.11.2016

Procesy, které se v našem těle odehrávají, nejsou náhodné, ale vše má svůj důvod. V tomto článku bychom se zaměřili na to, jak moc je vláknina pro naše tělo důležitá v souvislosti s rozvojem rakoviny a jako prevence proti nádorovému onemocnění. Málokdo si uvědomuje, jak je důležité udržovat si ve střevě příznivé prostředí. Pokud našemu tělu chybí vláknina a naopak převažují tuky, dochází ke zvýšení koncentrace žlučových solí ve střevech. To je přímo živná půda pro škodlivé bakterie, které pro svůj život už nepotřebují kyslík.

Vzájemné chemické působení vytváří ve střevech látky, které jsou rakovinotvorné. Vláknina má vazebnou kapacitu, dokáže na sebe vázat odpadní produkty, látkové výměny a zlepšuje prostředí ve střevě a také pravidelnou stolici.

Jako příklad můžeme uvést například chlorelu. Ta obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje ve střevech prospěšné bakterie, jež rostou v přítomnosti kyslíku. Tyto bakterie nevylučují rakovinotvorné látky.

Bohužel většina lidí do svého jídelníčku zařazuje velmi málo vlákniny a příliš mnoho tuků. Tuky na sebe navazují žlučové kyseliny. Nyní hovoříme o tucích živočišných i rostlinných. Aby se dostaly do střevních buněk, potřebují k tomu žlučové kyseliny, které se postupně dostávají do krve. Právě tam vytváření v buňkách sliznice střevní útvary, kterým se říká chylomikrony (patří sem proteiny, cholesterol a mastné kyseliny). Ty se postupně dostávají do lymfatického a krevního systému. Jakmile splní žlučové kyseliny svůj úkol, vrací se zpět do střeva jako žlučové soli a tam podporují produkci rakovinotvorných látek. Tuky se s krátkým či středně dlouhým řetězcem na popsaném mechanizmu vůbec nepodílejí.

Tento proces, tedy málo vlákniny a mnoho tuku, podle odborníků významně ovlivňuje rakovinu tlustého střeva, slinivky, prsu u žen a prostaty u mužů. Pokud existují i další rakovinotvorné látky, které se do střeva dostávají tím, co jíme, můžeme vlákninou postupně odbourávat.

Vlákninu můžete užívat jako přírodní přípravek psyllium. Je to část rostlinné potravy, kterou náš organismu nedokáže strávit či vstřebat. Na rozdíl od tuků, bílkovin a sacharidů, je vláknina nestravitelná a tedy ve zcela neporušeném stavu se dostává přes žaludek, tenké a tlusté střeva, než se z těla zcela vyloučí. Psyllium tedy pomáhá „čistit“ střeva, odbourává potíže se zácpou a tím působí proti rakovině.

Vlákninu najdeme také v běžné stravě, jejích zdrojem je celozrnná mouka, pšeničné otruby, ořechy a některé druhy zeleniny. Vláknina může být účinným prostředkem ke snižování cholesterolu v krvi a snižuje hladinu cukru v krvi.

Prevence rakoviny spočívá prioritně ve správném a vyrovnaném způsobu stravování, s dostatečným obsahem přírodních vláknin a v omezení množství tuků. Nezapomínejte na dostatek pohybu, omezte alkohol, kouření a stres. A samozřejmě vsaďte na bylinky.

 



 

NzM3N