Vejce – proklínaná i zbožňovaná pochoutka

27.02.2017

Obrovský zdravotní přínos, což platí zejména o žloutku. Relativně vysoký obsah cholesterolu, kvůli kterému se před několika lety zahájila ofenziva výživových poradců. Vejce však každopádně patří mezi stálice české kuchyně – a kdo by na venkově nechoval vlastní slepice, jako by snad ani nebyl! Jak mohou být ale vejce prospěšná našemu zdraví? Pojďme si o tom poreferovat trochu podrobněji.

Existuje mnoho důvodů, proč jíst vejce

Vejce jsou cenným extraktem bílkovin, které jsou dokonce ještě hodnotnější než ty, které pocházejí z masa a mléčných výrobků. Stravitelnost mléčných proteinů je prakticky na sto procentech, jsou velice vhodné i pro malé děti zhruba od jednoho roku věku. Vejce také snižují krevní tlak a dokonce i „zlý“ LDL cholesterol – ještě nedávno mělo mnoho lidí za to, že je jejich efekt přesně opačný. Obsahují také vysoké množství vápníku a pestrou paletu různých vitamínů. A díky své mimořádné výživové hodnotě jsou vlastně i skvělým doplňkem diet. K oblibě vajec napříč celou společností přispívá i to, že jde o velmi levnou potravinu s vynikající chutí.

Vejce také zlepšují paměť

A to samozřejmě ještě není zdaleka všechno. Díky vejcím si může polepšit i naše paměť, jsou také výbornou prevencí srdečních onemocnění. Konzumace jednoho až dvou vajec denně je přínosná pro všechny, kteří nemají výrazně zvýšenou hladinu cholesterolu, samozřejmě úplně napříč věkovým spektrem. Ostatně, průměrný Čech sní meziročně více než dvě stě vajec…

Otázkou je hlavně jejich úprava

Zatímco smažená vejce nejsou dlouhodobou zdravou snídaní, vejce naměkko jsou hodnocena na jedničku s hvězdičkou, nejen v ohledu stravitelnosti. Zhruba 80 kalorií na vejce je poměrně malá hodnota, mnoho z nás navíc zasytí už jedno jediné. Jde totiž v pravém slova smyslu o superpotravinu, která snese i přísná měřítka.

Do salátů, k čočce, ale i do omelet

Vejce mají tisíc a jedno využití. Jsou neodmyslitelnou součástí bramborového salátu, omeleta s hráškem, šunkou či žampiony je vydatnou snídaní i večeří, ve školních jídelnách je často na pořadu dne čočka s vařeným vejcem natvrdo. Stačí dát průchod fantazii, vejce si totiž můžete dát opravdu vždy a všude, netřeba se jich bát – zdraví totiž jen prospívají!

 

Autor: celostniporadna.cz

 

YTg2MmY4Z