V antice přímo posvátný, dnes bohužel trošku přehlížený. Přitom k něčemu podobnému není důvod, vždyť vavřín je skutečně nenahraditelným kořením. Mnozí jej znají pod názvem bobkový list, usušený má opravdu zajímavé aroma a hodí se nejen do polévek, ale také k různým masům. Podobně jako řada dalších druhů koření dokáže efektivně podpořit trávení, má však samozřejmě i jiná zdravotní pozitiva. Ty si samozřejmě už brzy zmíníme!
V antice měl přinášet štěstí
Štěstí do domu a spoustu peněz, přesně kvůli tomu pěstovali staří Římané vavřín. Právě věnec z této rostliny se stal symbolem úspěchu, vždyť často zdobil hlavu aktuálního vladaře. Ve větších porcích působí vavřín jako narkotikum, i proto jej využívaly starověké věštkyně, typická spotřeba v naší kuchyni ale opravdu nepředstavuje žádné riziko.
Polévky, omáčky, dušená masa a další
Vavřín lze využít v polévkách, omáčkách, ke zvěřině nebo rybám, do pudinků a tak podobně. Pokud skladujete dlouhodobě rýži, stačí dát jeden sušený lístek do nádoby – a rýže pak brzy přejme typickou vůni bobkového listu. Vyhovuje mu také delší doba vaření, alespoň díky tomu přejde chuť a aroma do celého pokrmu.
Jak se dá vavřín pěstovat a sklízet?
Vavřínové listy se dají využít v čerstvém i sušeném stavu, někteří je také nakládají do vinného octa. Sušené by se měly spotřebovat relativně brzy, naštěstí – pokud vám roste doma, lístky můžete trhat vlastně po celý kalendářní rok. Pěstování je snadné, v letních měsících je potřeba vydatná porce vody, vavřínu vyhovuje slunečné stanoviště, kam nebude příliš foukat. Běžně roste v oblasti dnešního Turecka a na jihu Evropy, vyhovuje mu proto právě takové klima, které je zde celoročně klasikou. Připravte se na to, že doroste i do dvou metrů, ve volné přírodě dokonce ještě více!
Využití vavřínu pro zdraví
Kromě toho, že zlepšuje trávení, hodí se i tehdy, když nás bolí svaly a klouby. Malá koupel pak nikdy neuškodí, dokáže utlumit bolest ve svalech a uvolnit jejich ztuhlost. Ideálně používáme čerstvě natrhané lístky!
Autor: celostniporadna.cz