Když se řekne tuřín, co si vybavíte? Trochu připomíná brambory, ale obsahuje mnohem více vody a má nižší zásoby energie. Tuto zeleninu jsme již z jídelníčku téměř vypustili, ale je to škoda. Ve středověku byl tuřín hojně využívaný. Konzumovali jej nejen lidé, ale také byl podáván hospodářským zvířatům. Navíc je tuřín velice zdravý, obsahuje vitamín C, vápník a má hojivé účinky.
Lahůdkové odrůdy tuřínu pěstovali naši předkové celkem běžně právě proto, že je zdravý a snadno tak dodá tělu potřebné vitamíny a minerální látky. A co je vůbec nejlepší, jde o velice dietní potravinu, která má navíc léčivé účinky a nejčastěji se používala proti chorobám zažívacího ústrojí.
Většina mladých lidí však dnes tuto zeleninu ani nezná a přiznává, že jej nikdy neochutnala. V některých knihách se můžeme dočíst, že tuřín se dával dobytku a jedli jej pouze chudí lidé. Vrchnost raději dala přednost bramborám a masu, tuřín byl určený pro poddané. Paradoxem však je, že právě ti, kteří jedli tuřín, byli mnohem zdravější. Okolo tuřínu panuje mnoho mýtů a polopravd.
Největším problémem je tuřín vůbec sehnat. Na pultech obchodů a na trzích se objevuje tuřín jen velmi vzácně. A pokud ano, lidé často ani nevědí, jak s ním naložit. Přitom paleta možností a variací je skutečně pestrá. Tuřín je výborný jako hranolky, které můžeme namáčet do různých pomazánek a dipů. Můžeme jej použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, přidat jej do zeleninových salátů či směsí. Lze jej dokonce přidat k bramborám a vytvořit tak chutnou a zdravou bramborovou kaši s tuřínem. Chutná velmi dobře a nejvíce jej ocení ti, kteří si hlídají kalorie. Dobrá zpráva je, že tuřín jich má velmi málo.
Z tuřínu lze zpracovat také listy, které můžeme využít stejně jako špenát. Tuřínové listy lze přidat také do smoothies a různých koktejlů.
Jak tuřín pomáhá?
Výše jsme uvedli, že je tuřín nejen dietní, ale také zdravý. Obsahuje hodně vlákniny, na 100 g bulvy připadá přibližně 2,5 g balastní látky. A vláknina je nezbytná pro správné trávení a ulevuje také játrům. Další zajímavou látkou, která se v tuřínu ukrývá, je draslík. Zapomenout bychom neměli také na sodík, hořčík, karoten, vápník a vitamín C. Tuřín můžeme využít na přípravu výborných zeleninových šťáv, obzvlášť zdravý bude v kombinaci s řepou, mrkví, zázvorem a jablkem. Získáte tak super silnou detoxikační směs plnou vitamínů a potřebných látek.
A to stále nejsou všechny skvělé vlastnosti tuřínu. Zbavuje tělo kyseliny močové a jde tedy o skvělou prevenci takzvané DNY. Vláknina perfektně zasytí, takže nemáme delší dobu hlad, díky obsahu vitamínu C posiluje imunitu a celkově zlepšuje zdraví.
Pokud vás tuřín zaujal, určitě jej seženete, prodávat by jej měli ve specializovaných obchodech se zeleninou. Navíc v kuchyni s ním lze doslova experimentovat.
Autor: celostniporadna.cz