Stravování podle jin a jang

25.03.2017

Tradiční čínská medicína zažívá v 21. století svojí velkou renesanci. Řídit se jejími principy je nyní zkrátka moderní. Ovšem nedá se upřít fakt, že to také skutečně funguje. A možná byste se divili, ale podle čínské medicíny se dá dokonce i stravovat. Stačí zachovat princip jin a jang, tedy hmoty a energie. Jak na to?

Co je to jin a jang?

Podle čínských teorií jsou jin a jang dva protiklady, které symbolizují hmotu (jin) a energii (jang). Zatímco hmota je vnímána jako teplo, energie je považována za chlad. Podle tohoto schématu se pak dají dělit i potraviny, a to podle toho, jaké vyvolávají pocity. Číňané také tvrdí, že pro každé roční období jsou vhodná jiná jídla. Není na tom popravdě nic zvláštního, protože stejný systém, byť v evropských podmínkách, aplikovali už naši předci.

Ovoce v zimě? Nepřehánějte to

Veškeré ovoce, a zejména to exotické, je považováno za takzvaně studené. To znamená, že podporuje ve vašem těle ochlazení. Není to však pouze ovoce. Do této skupiny patří i zelenina nebo třeba jogurty. V zimním období se jim sice nemusíte úplně vyhýbat, ale raději jejich konzumaci omezte. Podle principu jin a jang totiž narušují imunitu.

Teplé potraviny můžete jíst celý rok

Naopak, pokud byste čekali, že vám nyní poradíme vyhnout se v létě teplým potravinám, mýlili byste se. Jejich celoroční konzumace je nejenom možná, ale dokonce i vhodná. Do této skupiny patří všechna drůbež, polévky, rybí pokrmy, ale také tepelně opracovaná zelenina či sušené ovoce. Už vám začíná docházet, proč si naše babičky ovoce na zimu vždy sušily? Zejména v zimě byste měli podíl teplých potravin v jídelníčku zvýšit.

Existuje vůbec nějaká neutralita?

Známe dokonce i takzvané neutrální potraviny, které mají hodnoty jin a jang v jakési rovnováze. I z toho důvodu by měly být pro náš jídelníček naprostým základem po celý rok. K neutrálním potravinám řadíme všechno pečivo, téměř všechny druhy masa, vejce, mléčné produkty, ale také med. Právě ten je v čínské medicíně tradičně vnímán jako lék.

 

MzRiYzRj