Stravou můžete ovlivnit také kvalitu mateřského mléka

31.01.2017

Kvalita mateřského mléka je do jisté míry ovlivněna také tím, co jíme, jaké léky konzumujeme, co pijeme. Kojit své dítě, to je to největší pouto mezi matkou a dítětem. Všichni dobře víme, jak moc je kojení prospěšné a důležité. O tom se nebudeme více rozepisovat, protože to by bylo na samostatný článek. Tak jen ve stručnosti. Mateřské mléko obsahuje všechny důležité vitamíny a živiny pro správný vývoj a imunitu. Je to zkrátka dokonale namíchaný koktejl, lehce stravitelný a vydatný.

Samozřejmě jsou případy, kdy žena kojit z nějakého důvodu (nejčastěji zdravotního) nemůže. V takovém případě je dítě zcela odkázáno na umělou stravu. Umělá mléka jsou dnes na velmi dobré úrovni, ovšem srovnatelné s mateřským mlékem rozhodně nejsou.

Mateřské mléko je tvořeno z 80 % vodou, zbylá procenta připadají mléčnému cukru neboli laktóze. Dále obsahuje bílkovinu, která je oproti kravskému mléku zhruba třetinová a liší se složením. Ideální poměr syrovátky a kaseinových frakcí zajistí dítěti rychlý pocit nasycení. Mateřské mléko je velmi dobře stravitelné a živiny z něho získané se rychle vstřebávají. Může se tedy snadno stát, že dítě vyžaduje kojení třeba i každou hodinu, zejména pak novorozenec.

Velmi důležitou složku mateřského mléka tvoří také tuk, až 50 % energetické hodnoty mléka. Právě zde je největší rozdíl mateřského a kravského mléka. Tuk z mateřského mléka urychluje vstřebatelnost vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Mezi ty patří vitamíny A, D, E a K. Velmi důležitou roli hrají také omega 3 a 6 NMK, které jsou významné při vývoji mozkových a nervových buněk.

Jak navýšit množství omega 3 a 6 NMK ve stravě?

Není třeba se nijak zamýšlet nad tím, co přesně jíst a co ne. Jednoduše řečeno strava kojící maminky by měla být pestrá, samozřejmě s ohledem na zdravé a přínosné potraviny. Velmi důležité je kvalitní rybí maso, které není uzené a solené. U ryb platí velmi jednoduché a obecné pravidlo, čím je ryba v potravním řetězci postavena níže, tím je lepší. Výše postavené ryby obsahují více těžkých kovů a vykazují i více tuku. Esenciální mastné kyseliny získáte také z lněného či konopného semínka a z vlašských ořechů.

Železo

Další důležitou složkou mateřského mléka je železo. Při jeho nedostatku se dostavuje únava, chudokrevnost, bledost. Přitom železo můžeme přijímat z běžné strany. Jmenujme červenou řepu, sušené švestky, rukolu, Quitu, karob, rozinky, melasu a mnoho dalších.

Vitamín D

Lze obecně říci, že vitamínu D máme nedostatek zejména v zimních měsících, kdy je málo slunečního svitu. Právě z tohoto důvodu bývá hned po narození dítěti podáván Vigantol, což je vitamín D. Bývá však často předepisován i dospělým lidem. Vitamín D můžeme alespoň částečně získávat také ze stravy. Je obsažen například v rybách a ve žloutcích. Opět hovoříme o kvalitních rybách a vejcích ideálně přímo od chovatele slepic.

Zinek

Další důležitý minerál, který by neměl v našem těle chybět, je zinek. Ten pečuje o imunitní systém matky i dítěte. Zinek je také zodpovědný za kvalitu vlasů, kůže i nehtů a pohlavních buněk.

Myslete na pitný režim

Aby měla žena dostatek kvalitního mateřského mléka, je třeba dbát nejen na jídelníček, ale také na pitný režim. Kojící maminka by si měla denně dopřát minimálně 2,5 litru vlažného bylinkového čaje. Ideálními bylinkami je anýz, fenykl a také heřmánek, případně zázvor a máta. Je to koktejl všeho, co potřebuje ona sama i její dítě. Vhodným nápojem je také čistá voda, případně naředěný džus. Pozor však na šťávu z citrusů, miminko by mohlo mít alergickou reakci.

Samozřejmě svůj jídelníček obohaťte o čerstvé ovoce a zeleninu, vařte si dobré zeleninové polévky, které nejenže podporují laktaci, ale také jsou zdrojem vitamínů a ještě krásně zahřejí. Myslete nejen na své zdraví, ale také na zdraví svého dítěte.

 

Autor: celostniporadna.cz

ZTE5NjU5N