Slazení cereálií a jogurtů cukrem

17.03.2017

Při honu za co nejzdravější výživou podléháme denně mediálním kampaním na nejrůznější zdravé potraviny. Často to bývají i různé jogurty a cereálie. Ale ne všechny jsou samozřejmě pro zdravou výživu opravdu vhodné. Základ může být sebezdravější, ale veškerý přínosný efekt je pryč, jestliže ke zdravé potravině přidáte něco, co už tak zdravé není.

Proklatý cukr přebije příznivé efekty

Cereálie a jogurt jsou prokazatelně zdravé. Jogurt jako mléčný výrobek díky vysokému obsahu vápníku podporuje správný stav našich kostí, a protože je vyráběn kontaktem mléka s prospěšnými bakteriemi, výrazně zlepšuje také naše trávení. Cereálie jsou zase ceněné pro vysoký obsah vlákniny, která se taktéž podílí na správné funkčnosti střev. Navíc se v těle nafoukne, zaplní žaludek a vy tak nebudete mít tak velkou chuť k jídlu. Není nic neobvyklého smíchat obě tyto ingredience dohromady.

Nulová výživová hodnota cukru

Veškerý účinek jde ale stranou v okamžiku, kdy je v jednom či druhém přítomen cukr, případně některá z jeho chemických náhražek. Bílý cukr má totiž z výživového hlediska absolutně nulovou hodnotu. Chuťově sice obohatí, protože je velmi sladký, ale jedná se o chemickou sloučeninu bez jakýchkoliv živin. Tělu tedy nic nedá, spíše uškodí. To samé platí i v případech, že je použito některé z umělých sladidel, která mají za úkol cukr nahradit. Daní za sladkou chuť je pak nulová efektivita konzumace takového pokrmu.

Na sladké nemusíte zapomenout

Pokud ale máte sladké opravdu rádi a nechcete se ho vzdávat úplně, proč se nepodívat po něčem, co je slazeno jinou cestou? Chuť si přece můžete vylepšit mnoha jinými způsoby, například sušeným ovocem. Mnoho cereálií ho obsahuje. Chuť si ale můžete doladit i sami. Stačí jen použít to správné přírodní sladidlo.

Datlový sirup nebo stévie – proč ne?

Doporučit můžeme například datlový sirup, tradiční sladidlo arabských zemí. Poohlédněte se i po stévii, která je v poslední době velmi oblíbenou náhradou cukru. Pomoci vám může i opravdu kvalitní med, který se konec konců používal ke slazení už v daleké minulosti.

 

ZDhiYj